Novosti Sport Događanja

Veliki jubilej s Kučanima proslavili brojni gosti

18.09.2017. / Ivana Ćurić

Ni obilna kiša i tuča koja je pala u subotu popodne nije spriječila brojne uzvanike, prije svega vatrogasce, koji su pristigli u Kuče kako bi tamošnjem Dobrovoljnom vatrogasnom društvo čestitali 120 godina djelovanja.

Svečana sjednica održana je u Društvenom domu Kuče, a otvorena je uz pjesmu HPD-a Kučani. Predsjednik Krunoslav Milatović zaželio je dobrodošlicu svim gostima, a posebno je čestitao svojim kolegama iz vatrogasnog društva.

-Društvo danas broji šezdesetak vatrogasaca, od toga imamo 15 operativnih članova koji su spremni za intervencije kad to zatreba, a posebno smo ponosni na naše mlade-rekao je Milatović koji je na početku svečane skupštine rekao kako ne želi duljiti s govorom jer sve što se treba znati o DVD-u Kuče gosti su vidjeli u video projekciji.DVD Kuče osnovano je 1890. godine, kada je rukovodstvo zemljišne zajednice plemenite sučije Kuče odlučilo nabaviti ručnu vatrogasnu štrcaljku (špricu) od tvrtke Knaust iz Beča. To je ova šprica koja je još uvijek u selu i koja dokazuje da vatrogastvo u Kučama zapravo datira od 1890. godine, no 1897. godina se obilježava kao godina osnivanja jer je društvo tek tada registrirano kada je predsjednik zemljišne zajednice plemenite sučije Kuče i tadašnji načelnik općinskog poglavarstva Vukovina Josip Puceković, organizirao je dobrovoljce koji su imali smisla i volje za vatrogastvo i humanitarni rad.

Povodom 25. godišnjice osnutka društva, koja je obilježena 1922. godine, predsjednik Josip Puceković predložio je nabavku prvog društvenog barjaka. Bio je to vrlo skup projekt pa se krenulo u sabirnu akciju, a zastava je za 15.500 kruna naručena iz Beča. Zastava je posvećena za 26. obljetnicu društva, 29. travnja 1923., a kuma je bila Magdalena Hribar, supruga Nikole Hribara, starješine vatrogasne župe Velika Gorica.

Kučke puhače podučavali su Česi

Godina 1931. postaje jedna od najznačajnijih u povijesti društva jer su te godine kupljeni instrumenti za puhački orkestar. U to doba rijetki su poznavali note i znali svirati, ali je zapovjednik Stjepan Puceković uspio nagovoriti 12 muževa da se pridruže orkestru.Slučaj je htio da su se u to doba u Velikoj Gorici našla dva Čeha, koji su bili glazbenici, a nisu imali posla. Vatrogasno društvo dogovorilo je s njima da će im dati stan i hranu, a češki su glazbenici zauzvrat pisali note i podučavali kučke puhače. Nakon nekog vremena Česi su se odselili, ali je društvo uspjelo angažirati tadašnjeg velikogoričkog kapelnika Františeka Mareša da podučava glazbenike.

Svi ponosni na uspjehe mladeži

Veliki jubilej bila je prilika da im čestita i predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.-Iz izvješća DVD-a Kuče vidimo kako se mukotrpno dolazilo do opreme i rezultata i svega što DVD Kuče posjeduje, a najvažnije je u tome imati srce, volju i htijenje jer bez toga ne bi bilo rezultata. Posebno moram istaknuti žensku ekipu mladeži kojoj želim da i na državnom budu prve-pozdravio je Kučane Stjepan Ptiček iz VZ Zagrebačke županije i u ime Ante Sanadera i Hrvatske vatrogasne zajednice.

-Vatrogasna zajednica je ponosna biti pokrovitelj ovog, jednog od deset najstarijih društava, iako je društvo prije pet godina imalo malu krizu, došlo je novo vodstvo, na čelu s današnjim predsjednikom podigli su ga na novu razinu. Kuče je među najaktivnijim goričkim društvima po pitanju operative i natjecanja. Imaju tradiciju treniranja mladeži koja je pokazala koliko može, mladež ženska je ostvarila prvo mjesto i nagodinu ide na državno natjecanje,njihov uspjeh na ponos je DVD-u i Vatrogasnoj zajednici i zato vas molim poseban pljesak za njih-rekao je Dalibor Mrakovčić, predsjednik VZ GVG-a.Želja za godine pred njima svakako je dovršiti opremanje novog vatrogasnog doma koji se nalazi odmah iza društvenog doma. U 2012. godini je prvi puta prezentirana ideja o izgradnji novog vatrogasnog doma, a nekoliko je godina trebalo za sve pripreme. Gradnja je započela u proljeće 2017. godine i ovih dana, za 120. godišnjicu društva, zgrada je već u visokoj fazi izgradnje.

-Povodom 120 godina DVD-a Kuče zaslužuje ovako velik broj gostiju i da im čestitamo na svim ovim godinama kvalitetnog i humanog rada. Posebno mi je drago da je Grad Velika Gorica grad vatrogastva i da je to uistinu tako govori činjenica da imamo 29 dobrovoljnih društava i našu Javnu vatrogasnu postrojbu. Grad podržava vatrogastvo, nastojimo izdvajati i veća sredstva, drago mi je da smo pod krov stavili Vatrogasni dom, u koji je uloženo 500.000 kuna i vjerujem da će sljedeće godine ići unutarnje uređenje kako bi se završio i mogao koristiti-rekao je Ervin Kolarec, zamjenik gradonačelnika Grada Velike Gorice.

Nakon službenog dijela proslave uslijedio je onaj neformalni, a to je druženje i pjesma jer 120 godina ne slavi se svaki dan.

 

Galerija slika

Veliki jubilej s Kučanima proslavili brojni gosti Veliki jubilej s Kučanima proslavili brojni gosti Veliki jubilej s Kučanima proslavili brojni gosti Veliki jubilej s Kučanima proslavili brojni gosti Veliki jubilej s Kučanima proslavili brojni gosti Veliki jubilej s Kučanima proslavili brojni gosti Veliki jubilej s Kučanima proslavili brojni gosti Veliki jubilej s Kučanima proslavili brojni gosti Veliki jubilej s Kučanima proslavili brojni gosti Veliki jubilej s Kučanima proslavili brojni gosti Veliki jubilej s Kučanima proslavili brojni gosti Veliki jubilej s Kučanima proslavili brojni gosti Veliki jubilej s Kučanima proslavili brojni gosti Veliki jubilej s Kučanima proslavili brojni gosti Veliki jubilej s Kučanima proslavili brojni gosti Veliki jubilej s Kučanima proslavili brojni gosti Veliki jubilej s Kučanima proslavili brojni gosti Veliki jubilej s Kučanima proslavili brojni gosti Veliki jubilej s Kučanima proslavili brojni gosti Veliki jubilej s Kučanima proslavili brojni gosti Veliki jubilej s Kučanima proslavili brojni gosti Veliki jubilej s Kučanima proslavili brojni gosti Veliki jubilej s Kučanima proslavili brojni gosti Veliki jubilej s Kučanima proslavili brojni gosti Veliki jubilej s Kučanima proslavili brojni gosti Veliki jubilej s Kučanima proslavili brojni gosti Veliki jubilej s Kučanima proslavili brojni gosti

Podijeli