Novosti Sport Događanja

Nakon Zagreba najviše milijardera u Gorici

13.09.2017. / Juraj Odrčić

Prema podacima iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u 2016. godini, od 114 483 poduzetnika iz realnog sektora, njih 63 ostvarila su prihod veći od milijardu kuna, a brojka bi bila i nešto veća kada bi u njoj bile tvrtke iz koncerna Agrokor koji nije predao financijsko izvješće za proteklu godinu. Milijarderima se još priključuje i devet tvrtki iz financijskog sektora - sedam banaka i dva osiguravajuća društva.

Poduzetnici iz realnog sektora, njih 63, imali su 117 031 zaposlenih i ostvarili su ukupno 152,00 milijarde kuna prihoda, a koliki je njihov značaj za gospodarstvo Hrvatske pokazuju sljedeći udjeli: u broju zaposlenih čine 12,5 %, u ukupnim prihodima 24,0 %, u dobiti razdoblja 20,9 %, u izvozu 20,2 %, u uvozu 35,8 % te u investicijama u novu dugotrajnu imovinu 26,3 %. Podaci su to koje je obradila FINA, a očekivano najveći broj - dvije trećine tvrtki, registrirano je u Gradu Zagrebu.

Nakon Zagreba još tri grada imaju više "tvrtki milijardera" na svom području - Velika Gorica s tri takve tvrtke te Varaždin i Rijeka s po dvije tvrtke s prihodima većim od milijardu kuna.

Tvrtke milijarderi koje imaju svoje sjedište u Velikoj Gorici su LIDL Hrvatska s 4 milijarde kuna prihoda, zatim Porsche Croatia s 2 milijarde kuna te Međunarodna zračna luka Zagreb s 1,1 milijarde kuna prihoda. Najveće prihode ostvarila je tvrtka INA d.d. (15 milijardi kuna), a slijede dvije tvrtke HEP-a, Hrvatski telekom, Pliva, Petrol...

Podijeli