°C 26

Biskup Šaško predvodio Vazmeno bdjenje u Navještenju

18.04.2017.

ivana

Posebno svečano Vazmeno bdijenje bilo je u subotu u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije gdje je misu predslavio zagrebački biskup Ivan Šaško u zajedništvu sa župnikom Norbertom Ivanom Koprivcem i kapelanom Lukom Brešićem.

Za vrijeme službe svjetla blagoslovljena je vatra izvan crkve i na njoj je upaljena uskrsna svijeća. Nakon što je u procesiji unesena u crkvu, đakon Mario Dukić, na službi u župi Navještenja, otpjevao je svečani Hvalospjev uskrsnoj svijeći.

U homiliji je biskup Šaško naglasio kako se u jednom vrtu očitovala neposlušnost čovjeka Adama Bogu, a u drugom vrtu se očitovala poslušnost Novoga Adama – Krista koji se predao u ruke Očeve.

-U jednoj je noći objavljeno utjelovljenje Božjega Sina, a u drugoj je isti taj Sin uhićen poput lopova bez da se opirao. U vrtu Bog traži Adama koji se sakrio svjestan da je gol, u vrtu Novi Adam svoje zlostavljače pita: 'Koga tražite?' dopuštajući da ga zlostavljaju i ogole. Ali, najviše od svega, tijekom jedne noći, u vrtu posijanih grobova, niče život. Isus je zavladao smrću tako da je noć Judine izdaje postala noć Božje vjernosti u odnosu prema čovjeku-rekao je biskup Šaško u propovjedi.

Velika subota, istaknuo je, noć je obnove u kojoj se ponovo uspostavlja red narušen zloćom čovjeka.

-Isusova smrt i uskrsnuće događaji su koji mijenjaju tijek povijesti. Žene koje su na grob došle radi obreda vezanih uz smrt i ukop postaju navjestiteljice života. Strah, zbunjenost, divljenje i radost osjećaji su koje je stvorio potres Kristova uskrsnuća. Gdje smo mi u ovome Evanđelju? Možda smo negdje na putu prema grobu, srušenih planova koje smo imali, možda u zbunjenosti koja se lako širi u prigovorima na našu vjeru, Crkvu, događanja, možda smo između straha i radosti, možda ipak držimo ruke oko Isusovih nogu. Uskrs potresa naše živote. Molimo da nam uskršnji potres ljubavi pomogne vjerovati u život i u najvećim poteškoćama, da bismo bili navjestitelji i svjedoci života. I ovog Uskrsa započnimo od najbližih – zahvalimo im za radost, molimo oproštenje i očitujmo svoju spremnost nositi ih u potrebama dok grlimo noge uskrsloga Gospodina. Od ove noći vrt susreta s Gospodinom je postala obitelj, župa, Crkva, društvo, zajednički rad i slučajni susreti. A Gospodin je posebno prisutan gdje su dvojica ili trojica u njegovo ime, kao mi večeras. U tom zajedništvu vjere crpimo snagu da vrt bijega od Boga pretvorimo u vrt susreta s njime noseći svima novost života – zaključio je propovijed biskup Šaško.

Za vrijeme trećeg dijela Vazmenog bdijenja, krsne službe, župa je postala bogatija za četiri nova člana, Sabinu, Evu, Filipa i Nou, koje je biskup krstio u ovoj svetoj noći. Vazmeno bdjenje uzveličao je pjesmom mješoviti župni zbor. Nakon Euharistije napravljena je zajednička fotografija Biskupa, svećenika i ministranata.

( Snježana Kirinić Grubić/Snježana Nikolić)