Novosti Sport Događanja

Komunalac, Čistoća i Vodoopskrba spremaju se za obnovu mehanizacije vrijednu 20 milijuna kuna

23.06.2022. / Redakcija

Gradska poduzeća VG Komunalac, VG Čistoća i VG Vodoopskrba idu u obnovu voznoga parka nabavom novih komunalnih vozila, ukupno njih 15 u vrijednosti od oko 20 milijuna kuna, a za što love zadnji vlak povoljnih kreditnih uvjeta.

Velike potrebe za obnovom voznog parka ima VG Čistoća koja planira kupiti pet novih specijalnih vozila u vrijednosti do 10 milijuna kuna i to električnu čistilicu za čišćenje javnih cestovnih površina, stroj za usitnjavanje otpada (šreder) te po jedno teretno komunalno vozilo s roto presom, potisnom pločom i sustavom za pranje posuda od koji je upravo s vrijednošću od 2,7 milijuna kuna najskuplji "smećar" s dodatkom za pranje posuda. VG Čistoća u svom voznom parku ima 33 vozila od kojih najstarije vozilo je staro 26 godina, a prosječna starost svih vozila je 12 godina. Iz izvještaja o voznom parku tvrtke vidljivo je da najstarije vozilo, a radi se o teretnom vozilu preko 3,5 tone težine za prikupljanje otpada, ima prosječnu potrošnju goriva od 64 litra na 100 km odnosno godišnje potroši preko 60 tisuća litare dizela. Uz 8 milijuna kuna koje tvrtka namjerava namaknuti kreditnom opcijom, VG Čistoća je za nabavu ovih vozila putem natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurala dodatnih nešto manje od 2 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

VG Komunalac planira uložiti 4 milijuna kuna u novu opremu i to kupnju dva trostrana kipera s dodatkom za zimsku službu te jednog rovokopača s dodatnom opremom. VG Komunalac u svom voznom parku ima 47 teretnih vozila i automobila prosječne starosti od 16,6 godina, a najstarije vozila proizvedena su 1995. godine. Gotovo polovica vozila, njih 21, starije je od 20 godina. Najstariji kiperi imaju prosječnu potrošnju goriva od 50 litara dizela na 100 km. Uz ova vozila tu je i 31 radni stroj prosječne starosti 14,5 godina – valjci, finišeri za asfalt, traktori, bageri, utovarivači i druga mehanizacija među kojima je najstariji minibager star 29 godina.

VG Vodoopskrba nabavlja sedam vozila u vrijednosti 5 milijuna kuna i to 1,85 milijuna kuna vrijednu fekalnu cisternu za pražnjenje septičkih jama, vozilo sa samoutovarnom hidrauličkom dizalicom, jedan kiper, dva teretna vozila sa sandukom te po jedno teretno vozilo sa dva sjedala i pet sjedala. Vozni park VG Vodoopskrbe je najmlađi – posjeduju 44 vozila prosječne starosti 10,2 godine od kojih je najstariji teretni kiper star 25 godina dok su im sva ostala vozila proizvedena u 21. stoljeću.

Sva vozila namjeravaju se nabaviti uz kreditnu otplatu, a zbog čega će o svemu zadnju riječ imati Gradsko vijeće koje treba odobriti ovaj plan nabave vozila.

Podijeli