Novosti Sport Događanja

Pinkyjevac Mateo Tomašić - prvak Hrvatske u judu: Pripremao sam se za to cijelo ljeto, a sanjam da ću postati olimpijski pobjednik!

04.12.2021. / Damir Žbulj

Velika Gorica je zaista postala pravi 'rasadnik' sportskih talenata. Jedan od njih je i mladi Mateo Tomašić, odličan učenik Osnovne škole Eugen Kvaternik, ali i prvak Hrvatske u judu!


Nije mala stvar biti prvakom Hrvatske, biti najbolji u svom uzrastu, u svojoj kategoriji.  



Mateo je član judo kluba Pinky, velikogoričkog kluba koji je stvara šampione već dva desetljeća i koji je postao zaštitni znak našeg grada diljem Lijepe naše.  

Za prvi odlazak na trening zaslužna je mama Marijana, prvi trener bio mu je Tomislav Karnas, nakon toga je o njegovom razvoju na najbolji mogući način brinula trenerica Sanja Delladio, a trenutno mu je trener Ibrica Mušinović, legenda velikogoričkog juda

"Moj brat Antonio je već trenirao judo, svidjelo mi se i želio sam i ja pokušati. Bilo mi je 'fakat' dobro..."

"Treninzi u Pinkyju su teški, ali meni je tamo fantastično..."

"Ekipa je sjajna, ima i mlađih, ima i starijih od mene. Trenutno sam ja u nekoj sredini. Imamo i ekipu koja radi s Fujijevcima. Ima nas u grupi oko 20 do 25, bilo nas je prije i puno više. Ali, neki su izgubili volju..."

Nije bilo natjecanja zbog korone, nije bilo niti treninga pa nije bilo lako sačuvati pravu formu u ove protekle gotovo dvije godine. Svi su jedva dočekali borbe!

"Za ovo prvenstvo Hrvatske sam se pripremao cijelo ljeto. Posljednjih mjesec dana prije natjecanja sam intenzivno trenirao i kad sam došao na prvenstvo bio sam spreman. I fizički i mentalno. Svaku borbu sam se potrudio odraditi najbolje što znam i na kraju sam pobijedio u sve četiri borbe. Bilo nas je 22 u mojoj kategoriji," pojasnio nam je u razgovoru za VGdanas i osvrnuo se na osvojeno zlato početkom listopada.

I iduće godine će nastupati u svojoj U14 konkurenciji, ali bit će sigurno prilike i za okršaje sa starijim momcima, u njegovoj težinskoj kategoriji do 46 kilograma.

Krajem prvog mjeseca čeka ga prvenstvo Hrvatske za kadete.

I JUDO I NOGOMET

Mateo je i odličan učenik, a sport je sastavni dio njegovog života i tjednog rasporeda.

"Idem u Osnovnu školu Eugen Kvaternik, odličan sam učenik. Jedan dio dana učim, drugi dio dana sam u školi i treći dio sam na treninzima. Ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom imam judo, a treniram iste dane i nogomet u Gorici."

"Nogomet mi se svidio na televiziji i želio sam ga isto trenirati. Čim je neki sport s loptom također mi je zanimljivo."

"Planiram to paralelno nastaviti trenirati dokle god ide."

Srednjoškolsko obrazovanje planira također nastaviti u našem gradu

"Bit će mi jednostavnije zbog treninga, a i naša škola je dobra!"

Mateo nije baš tipičan osnovnoškolac, jer takvi ne postaju prvacima, no, u njegovom planu i programu ima vremena za 'sve ono što vole mladi', kako to često volimo kazati.  

"Imam ja i slobodnog vremena, volim trenirati i doma, radim sklekove, vježbe snage i izdržljivosti, a ponekad se i poigram i na mobitelu," istaknuo je ovaj svestrani 13-godišnjak, koji sanja veliku sportsku karijeru.

SANJA OLIMPIJSKO ZLATO OKO VRATA
 
Uzor mu je japanski majstor, dvostruki olimpijski pobjednik, a i Mateo ima isti san! Jednog dana staviti zlatnu olimpijsku medalju oko svog vrata...

"Uzor mi je Japanac Shohei Ono, koji je dva puta osvajao olimpijsko zlato i tri puta bio svjetski prvak!"

"Najdraža tehnika u judu mi je Uchi Mata, to mi je 'specijalka', a draga mi je i Harai Goshi, a od nožnih tehnika najdraži su mi Ouchi Gari i Kouchi Gari. Imam trenutno zeleni pojas, a uskoro ću polagati i za plavi pojas."



U stanu u Magdalenićevoj ulici već polako ponestaje mjesta za sve medalje i trofeje koje je osvojio. Već sada je proputovao gotovo cijelu našu regiju, sudjelovao na brojnim turnirima, a nada se kako će kroz judo obići i cijeli svijet.

"Nastupio sam do sada na više od 50 turnira, od čega sam ih 30 osvojio. Putovali smo u Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, prošli smo cijelu Hrvatsku. Osvojio sam preko 100 medalja, pehara, trofeja za najboljeg natjecatelja u svom godištu!"

PODRŠKA OBITELJI

Za svaki ovakav uspjeh važna je i podrška obitelji...

"Voli disciplinu, doma sluša sve, voli biti uredan i čist. I mama i ja smo mu na raspolaganju. I njemu i bratu, koji je također trenirao i nogomet i judo. Imaju našu punu podršku. Kud god se ide, idem i ja s njim, a od svih tih turnira na kojima je bio možda sam propustio tri turnira zbog poslovnih obveza. Inače idemo skupa baš svugdje," naglasio je tata Tomašić, koji je s nama bio na ovom razgovoru.



"Nadamo se da će nastaviti tako. Iako, sve mu je teže i teže. Velika su to odricanja, ali daj Bože da ga zaobiđu ozljede. Sada će trebati još pojačati treninge, vidjet ćemo kako će se razvijati. Judo mu je prvi sport, nogomet drugi. Zna to i on, jer u nogometu možeš biti dobar, ali možda nećeš uvijek igrati. Pogotovo u tim njihovim kategorijama. Ali, neka trenira i uživa, dok bude mogao. Realno, u ovom vremenu korone nogomet ga je održao u formi."

"Jako pazi i na prehranu, kilaža mu je važna zbog juda i kategorije u kojoj nastupa..."

U svemu tome bitnu ulogu ima i 'mamina kuhinja'...

"Volim sve što mi mama skuha," a pohvalio je posebno i jela 'sa žlicom'!

ČEKA SE NOVA DVORANA

"Od prvog dana mama se brine o njihovoj prehrani, za njega i brata uvijek je skuhano," dodao je tata Tomašić, koji se nada kako će uskoro u Velikoj Gorici osvanuti još jedan dvorana, neophodna za daljnji sportski razvoj grada.

"Obećano je da će se graditi dvorana kod Kvaternika i Habdelića. Za Fuji i Pinky, da je dobiveno 'zeleno svjetlo', što bi zaista puno značilo za sport u našem gradu. U ovim uvjetima oni daju svoj maksimum, ima toliko djece da ne mogu sve upisati, ima i lista čekanja. Jednostavno nema termina..."

"Treba im sigurno i dodatna financijska pomoć od Grada. Nadam se kako će se tada sve podignuti na još veću razinu, jer im nedostaje i trenera. Sanja je mlađe kategorije dovela do maksimuma, ali ne može Ibrica sve ostalo voditi sam..."

"Pojedinačni sportovi su nam na zadnjim Olimpijskim igrama donijeli medalje i na kraju sve ovisi o entuzijazmu naših trenera i obiteljima sportašica i sportaša."

"Ako će se Mateo razvijati na pravi način znam sigurno kako će on morati provoditi pola godine van Hrvatske, odlaziti na turnire, boriti se s najjačim judašima. Mi ćemo mu pomoći koliko možemo, a sve ostalo je na njemu," dodao je ponosni tata.



Mateo je pozvao sve mlade Velikogoričanke i Velikogoričane da mu se priključe na treninzima, da u budućnosti bude još više prvaka Hrvatske!

"Judo je sjajna vještina, razvija se disciplina, a sve to se može primijeniti u svakodnevnom životu i ponašanju!"

Galerija slika

Pinkyjevac Mateo Tomašić - prvak Hrvatske u judu: Pripremao sam se za to cijelo ljeto, a sanjam da ću postati olimpijski pobjednik! Pinkyjevac Mateo Tomašić - prvak Hrvatske u judu: Pripremao sam se za to cijelo ljeto, a sanjam da ću postati olimpijski pobjednik! Pinkyjevac Mateo Tomašić - prvak Hrvatske u judu: Pripremao sam se za to cijelo ljeto, a sanjam da ću postati olimpijski pobjednik! Pinkyjevac Mateo Tomašić - prvak Hrvatske u judu: Pripremao sam se za to cijelo ljeto, a sanjam da ću postati olimpijski pobjednik! Pinkyjevac Mateo Tomašić - prvak Hrvatske u judu: Pripremao sam se za to cijelo ljeto, a sanjam da ću postati olimpijski pobjednik! Pinkyjevac Mateo Tomašić - prvak Hrvatske u judu: Pripremao sam se za to cijelo ljeto, a sanjam da ću postati olimpijski pobjednik!

Podijeli