02.03.2011

Zemljištarci pozivaju na okrugli stol

Zemljišne zajednice Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane, naročito ovlaštenike, na okrugli stol o Zakonu o povratu imovine zemljišnim zajednicama koji će se održati u četvrtak, 3. ožujka s početkom u 18 sati u Europskom domu Zagreb (Jurišićeva 1).
    
Zemljišne zajednice su jedini oblik privatnoga vlasništva koji je 1947. godine odlukom/zakonom Hrvatskog sabora oduzet bez ikakvoga prava na naknadu a za kojega do dana današnjega još nisu osigurani zakonski uvjeti povrata bivšim vlasnicima. Tada je imovina (uglavnom poljoprivredno i šumsko zemljište) oduzeta gotovo 2000 zemljišnih zajednica (s desecima tisuća ovlaštenika) širom Hrvatske.

Danas je to zemljište u državnome vlasništvu kojim se izrazito loše gospodari ili se preprodaje ispod stvarne vrijednosti. Njegovu povratu otvoreno se i godinama protive tajkunsko-špekulantski interesi i krugovi potpomognuti od strane korumpirane politike.

Nedavno je u Hrvatskome saboru pokrenuta zakonska inicijativa da se omogući povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama. Na okruglom stolu će o tome govoriti uvodničari saborski zastupnik Goran Beus Richembergh (u ime predlagatelja), prof.dr.sc. Petar Simonetti, o ustavnoj obvezi povrata imovine zemljišnim zajednicama, prof.dr. sc. Ivan Jurić, o gospodarskoj važnosti zemljišnih zajednica u prošlosti i mogućemu značenju u budućnosti te mr.sc. Zdravko Lučić o zemljišnim zajednicama u postupku oduzimanja imovine 1947. godine.

Pozvani su istaknuti političari i druge osobe javnog, znanstvenog, političkog i crkvenog života, predstavnici Vlade RH, ministarstava, gradova, HAZU i dr.                Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.