17.01.2011

Zemljišne zajednice aktivne

Predstavnici zemljišnih zajednica okupili su se u petak, 14. siječnja, u dvorcu Lukavec u Velikoj Gorici kako bi raspravili o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni zakona o nadoknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.

Ovim izmjenama zakona izmijenila bi se odredba trenutno važećeg zakona po kojemu je 1996. godine svim prvotnim vlasnicima, osim izričito zemljišnim zajednicama, obnovljeno vlasničko pravo nad imovinom ukinuto 1947. godine.

Saborski zastupnik Goran Beus Richembergh kao predlagač izmjena predstavio je predložene promjene spornog zakona, a koji bi omogućio da u daljnjim postupcima Vlada Republike Hrvatske omogući oživljavanje zemljišnih zajednica. Prvi korak su ove izmjene zakona, a dalje bi Vlada Republike Hrvatske definirala postupak vraćanja imovine i predložila novi zakon o zemljišnim zajednicama koji bi uredio njihovo djelovanje.

- U saborsku proceduru je predano gotovo sto stranica materijala iz kojih se može iščitati da je postojala razvijena praksa korištenja zemljišnih zajednica čiji model gospodarenja imovinom je dobro funkcionirao – kazao je Beus Richembergh, jedan od devet saborskih zastupnika koji su podržali predložene izmjene zakona.

obnovapot.jpg

Nazočni su se složili da bi obnova zemljišnih zajednica omogućila revitalizaciju sela koja bilježe negativne demografske trendove, a vraćanjem oranica i šuma njihovim prvotnim vlasnicima potaknula bi se i poljoprivredna djelatnost koju su bila osnova postojanja zemljišnih zajednica.

Saša Novković iz Saveza udruga za zaštitu i unapređenje vlasništva i vlasničkih prava u Republici Hrvatskoj izvijestio je skup o nedavno održanoj tribini u Bruxellesu s temom restauracije oduzete imovine na zapadnom Balkanu, a čiji zaključci su da je nacionaliziranje imovine i ne rješavanje ovoga pitanja kršenje ljudskih prava. Upravo su poštivanje ljudskih prava okosnica Europske unije u koju Republika Hrvatska želi ući.

Osim domaćina Plemenite općine turopoljske sastanku su nazočili predstavnici Udruge zemljišnih zajednica urbarskih općina Turopolja te zemljišnih zajednica Grada Zagreba, Jastrebarskog, Rijeke, Gorskog Kotara i Sisačko-moslavačke županije.

Ove zemljišne zajednica podržavaju predložene saborske izmjene zakona, ali pokreću i ustavnu tužbu zbog ocjene ustavnosti odredbi važećeg zakona o naknadi kojim su izostavljeni iz povrata imovine. U veljači će organizirati stručni skup u Zagrebu o povratu imovine, a daljnje djelovanje nastavit će i kroz obnovu Udruge zemljišnih zajednica Republike Hrvatske.


Komentari
08.02.2011 - precanka
kako se može tražiti u povrat nešto što nikada nije plačeno, nego je oteto, pa bi se i trebalo vratiti prijašnjim vlasnicima. Na imovinu naših pradjedova i djedova dizali su se krediti od 9 milijuna eura,prvo HIPO banka, a onda POŠTANSKA BANKA. Zemljište je prodano po 2 kune kvadrat, a prodala ga je OOur šumarija Remetinec. Njima su opet pod račun prodana drva, a koncesija za iskapanje šljunka dana je novim "vlasnicima", koji su kasnije izgradili GOLF END KANTRI KLUB I NARAVNO NEZAKONITE VILE. TO JE MOJ KOMENTAR, a dokazi su u gruntovnici u aferi gruntovec. vaša prečanka
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

-izložba slika hrvatskog slikara
-izložbeni prostor POUVG-a