21.05.2009

Zašto novinari ne znaju računati?


U izbornom stožeru Dražena Barišića su izračunali kako mu je nedostajalo 30-ak glasova za pobjedu u prvom krugu. Najvjerojatnije su zbog toga uložili prigovor na nevažeće listiće nadajući se da bi se stvari ipak mogle razriješiti u prvom krugu. Županijsko izborno povjerenstvo navodi da je ipak bilo 58 važećih listića i to 40 za Barišića, 17 za Piculu i 1 za Beusa. Budući da to ne bi promijenilo konačni ishod prigovor je odbačen. U novom broju Besplatnog Reportera udarni je komentar Aleksandra Božića koji također navodi da je Barišiću nedostajalo 29 glasova. U prilogu nalazi se nekoliko skeniranih isječaka iz novina iz kojih vidimo da su čak i novinari Jutarnjeg i Večernjeg lista bez ikakve provjere prenijeli tvrdnje Dražena Barišića. I što će prosječan čovjek na osnovi tih brojki zaključiti? Da su Barišiću ukrali izbore? Da je Barišić pobijedio, ali da je bilo manipulacije listićima?


Zašto su nevažeći listići proglašeni važećima? Upute navode da je potrebno zaokružiti broj ispred imena kandidata ili liste da bi glas bio važeći. Ali izborni odbori imaju naputak (pretpostavljam da se to nije promijenilo od vremena kad sam ja bio član izbornog odbora) da se listić proglasi važećim ukoliko je jasno i nedvosmisleno vidljivo da se glasač odlučio za baš jednog glasača ili listu. Što to znači? Ako netko nije zaokružio broj ispred Barišićevog imena već samo njegovo ime jasno je za koga je taj glas. Neki previše savjesni članovi izbornih odobra možda su eliminirali takve listiće doslovno slijedeći upute. Pretpostavljam da se radilo o takvim slučajevima, a ne o namjernoj sabotaži.


Ono što je veći problem što se pokazuje kako naši novinari bez ikakve kontrole prenose informacije. Da su samo reda radi svratili na stranicu Državnog izbornog povjerenstva bilo bi im jasno (ako znaju računati) da je Barišiću nedostajalo nešto više od 20-30 glasova. Nedostajalo mu je točno 352 glasa. To ne umanjuje Barišićev uspjeh u prvom krugu, ali definitivno otklanja sumnju da su važeći-nevažeći listići spriječili njegov uspjeh već u prvom krugu.


Što mislite? Da li Barišić ne zna računati ili je riječ o svjesnoj manipulaciji?

szlodi

http://politika.iz.vg/izbori/2009/05/21/zasto-novinari-ne-znaju-racunati

Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.