09.04.2010

Zabrana pušenja


Danas u ponoć završava šestomjesečno prijelazno razdoblje, tijekom kojeg su ugostitelji mogli u svoje ugostiteljske objekte ugraditi potrebni ventilacijski sustav, kako bi u njima i dalje bilo dopušteno pušenje. Od subote, 10. travnja, pušenje će biti moguće samo u onim lokalima koji su dobili odgovarajuće rješenje Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.


Prema podacima Ministarstva, zaprimljeno je 357 zahtjeva za izdavanje rješenja za prostor za pušenje od ukupno oko 16 tisuća ugostitelja koji posluju u Hrvatskoj.


Nakon postupka utvrđivanja uvjeta za prostore za pušenje, dozvolu je dobilo 156 kafića i pet drugih objekata - pizzeria, pansion i tri hotela, dok je u 10 slučajeva postupak obustavljen zbog odustajanja stranke.


Tako će u kafićima do 50 kvadrata od subote pušenje biti dozvoljeno samo ako su uveli odgovarajući sustav ventilacije i filtriranja prostora koje propisuje zakon, a u onima veće kvadrature u posebnim ventiliranim prostorima koji ne mogu biti veći od 10 do 20 posto ukupnog prostora.


Zabrana pušenja u kafiće vraća se nakon gotovo godinu dana od stupanja na snagu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. Nakon potpune zabrane pušenja u svibnju prošle godine, ministar zdravstva popustio je zahtjevima ugostitelja te im u listopadu dao šestomjesečno razdoblje za prilagodbu koje je u kafiće ponovno vratilo cigaretni dim.


Ministar Milinović ističe da je cilj zakona zaštita građana od štetnog utjecaja duhanskog dima na njihovo zdravlje. Podsjeća da pušenje izaziva broje bolesti zbog čega od direktnih posljedica pušenja godišnje u Hrvatskoj umre 10.000 osoba, odnosno jedna osoba svakih 45 minuta.


Predsjednik Ceha ugostitelja pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Zlatko Puntijar smatra da je mali broj zahtijeva za dozvolu pušenja u kafićima rezultat gospodarske krize ali i početka sezone ljetnih terasa koja će većina ugostitelja iskoristiti za unutarnje radove na prilagodbi kafića. Stoga znatno više zahtijeva očekuje na jesen.


Za sve koji se ne budu pridržavati zabrane pušenja predviđene su značajne kazne. Tako će gost koji zapali cigaretu u kafiću bez dozvole za pušenje platiti 1.000 kuna, a konobar koji ga nije spriječio u njegovoj namjeri od 500 do 1.000 kuna. Kazne za ugostitelje kreću se od 30 do 150 tisuća kuna.


izvor: Hrvatska obrtnička komoraKomentari
11.04.2010 - g
koji kafić u gorici je donjio odluku da bude za pušače? ( ono kaj mali mogu odlučit dal su za pušače il nepušače), jel ima takvih?
11.04.2010 - Bambo_Ocha
A zasto onda kafici zjape prazni, ako ste jedva cekali? ;)
10.04.2010 - ivana
napokon zabrana pušenja
10.04.2010 - ivan
svjež zrak napokon ;)
09.04.2010 - cool232
boring...
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati