05.11.2010

VUKomeričke gorice kao stanište za vukove

Povodom dana sv. Huberta, zaštitinika lovaca, Lovački savez Zagrebačke županije i Lovni ured Velike Gorice organizirao je jučer u Okujama edukativno predavanje pod nazivom Vuk: biologija, istraživanje, zaštita i upravljanje populacijom u Hrvatskoj. Predavanje je održao profesor Đuro Huber sa zavoda za biologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu koji se već dugi niz godina bavi predatorima, vukovima, risovima i medvjedima. Istraživanjima se bavio i u Minnesoti, a svoje zavidno znanje o vukovima podijelio je s našim lovcima.

Cijela Zemljina sjeverna polutka stanište je sivog vuka. Njegov izgled varira, ovisno o podneblju u kojem obitava. 1894. godine vukovi su bili prisutni na cijelom području Republike Hrvatske. Akcija uništavanja vukova počinje nakon Drugog svjetskog rata kada je krivolovom istrebljeno mnogo vukova. 1980. je bila prva godina u kojoj nije zabilježen nijedan slučaj krivolova i otad se polako počinje javljati svijest i pozitivan stav prema ovim zanimljivim predatorima. 9.svibnja 1995. vuk je proglašen zaštićenom vrstom, a opstao je na području Like, Gorskog Kotara i Dalmacije.

Populaciju vuka u Republici Hrvatskoj, prema podacima iz 2010.godine, čini 230 jedinki. Broj je narastao od 2001., a sada ga se pokušava održavati. Problem predstavljaju stanovnicima Dalmacije gdje su im u čak 75% slučajeva plijen domaće životinje. Situacija je nešto bolja u Gorskom Kotaru gdje ipak više love divlje životinje. Kako bi se čopori što uspješnije pratili vukovima se postavljaju ogrlice pomoću kojih se trenutno prati 5- 6 vukova. Organiziran je i Damage compenstation system – sistem procijenjivanja štete. Svake godine vještaci idu na tečaj te kasnije pomažu u procijenjivanju štete ljudima čiju su stoku napali vukovi. Naknade su dobre, ali problem je što se vrlo dugo čekaju.

Profesor Huber dotaknuo se i teme disperzije vukova na naše Vukomeričke gorice. Naime, mladi vukovi često odlaze od svojih čopora tražeći pripadnike drugih čopora da s njima stvaraju potomstvo. Odlazak vukova nazivamo disperzijom i upravo bi ona mogla dovesti vukove k nama. Uz to, područje je dobro povezano s njihovim centralnim staništem. Biološki, zbog opstanka, nije nužno da vukovi žive ovdje. „Kako populacija medvjeda brže raste, veća je mogućnost da će upravo oni zalutati k vama“, zaključio je Huber.

Predstavljen je i plan zaštite medvjeda, risa i vuka, a nešto više o tome možete pročitati na sljedećim internet stranicama, www.mrrsvg.hr i www.life-vuk-hr . Video isješcima i fotografijama s putovanja na kojima je provodio istraživanja te zanimljivim pričama i bogatim znanjem profesor Huber je približio život vuka. Nakon predavanja i kratke diskusije predstavljena je i izložba lovačkog saveza.

autor: Andrea Adžija / VGdanasKomentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

-izložba slika hrvatskog slikara
-izložbeni prostor POUVG-a