16.12.2010

Vrata lukavečkog čreta

Vrata od Krča u Turopoljskom lugu dobila su svoga brata u Lukavečkoj šumi na putu prema stancima lukavečkog čreta. Povodom Dana grada nedavno su vrata i svečano otvorena.

Vrata od Krča podigla je Plemenita opčina turopoljska 1779.godine u spomen na pretvaranje šume u oranice, a ova lukavečka predstavljaju ulaz prema lokaciji na kojoj Plemenita opčina turopoljska uzgaja turopoljsku svinju od čije prerade žele stvoriti autohtoni proizvod i prepoznatljivu robnu marku.

stanci1.jpg
Vrata od "Stanca lukavečkog čreta" ručno su se obrađivala tri godine

Rad na vratima trajao je tri godine što i nije dug rok ako se uzme u obzir da ih je istesala starim tehnikama samo jedna ruka, kaštelana Lukavec grada Željka pl. Stanilovića koji i brine za uzgoj turopoljske svinje u Lukavcu. Vrata su svečano otvorili gradonačelnik Dražen Barišić i državni tajnik za poljoprivredu Josip Kraljičković.

- Svaki dio povijesti koji se ispriča na ovakav način ima svoju težinu i treba takve projekte poduprijeti. Posebno mi je drago da se nalazimo u ovom dijelu grada - rekao je gradonačelnik Barišić na svečanom otvaranju te zaželio i slična vrata na prometnici na ulazu u Veliku Goricu čime bi se dalo do znanja da je ona središte Turopolja.

stanci2.jpg
Državni tajnik za poljoprivredu i gradonačelnik Velike Gorice otvorili su nova vrataKomentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati