22.03.2011

Vodoskok za 35 milijuna kuna

Na današnji Svjetski dan voda, Grad Velika Gorica objavila je najavu početka projekta “Vodoskok”, vrijednog 35 milijuna kuna. Riječ je o izgradnji sustava vodovodnih mreža i odvodnje u ruralnom dijelu Velike Gorice i o sanaciji Vodotornja u samom centru Grada.

35 milijuna kuna za vodu

- Projekt podrazumijeva razvoj sustava vodoopskrbe koji nikada u povijesti Velike Gorice nije bio pokrenut u tolikom obimu i s toliko velikim financijskim sredstvima. To je 70 km nove vodovodne mreže koja će se graditi, počevši od sljedećeg tjedna, u 16 velikogoričkih naselja, a započet će i radovi na odvodnji u tri tehnoekonomske cjeline - poručuju iz Gradske uprave.

Međunarodni slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana voda glasi "Voda za gradove", a njime se nastoje osvijestiti institucije i javnost o potrebi očuvanja voda, pogotovo u urbanim sredinama kao i o problematici opskrbe vodom siromašnih predgrađa velikih urbanih cjelina u svijetu.

Voda u Gorici najjeftinija

Iako se Velikogoričani vole pohvaliti kada su u nečemu prvi ovogu puta imamo sreću da smo u nečemu posljednji. Ovoga puta radi se o visini cijene vode iz gradskog vodovoda.

Prema rang listi cijene vode za domaćinstva, Velika Gorica je od 139 mjesta, na posljednjem 139. što znači da ima najjeftiniju cijenu vode za domaćinstva u iznosu od 4,80 kn, dok je na rang listi za gospodarstvo na 136. mjestu sa cijenom od 8,37 kn.

Velikogorička tvrtka tako se pohvalila da uz kvalitetnu i jeftinu vodu, kojom se snabdijeva i Grad Zagreb, i uz ove cijene ulaže se u razvoj sustava vodoopskrbe. Dokaz tome je smanjenje gubitaka vode na cijelom vodovodnom sustavu. Usporedbe radi, 2008. godine gubici su iznosili 39,15 % dok u 2010. iznose 31,40 %, a i dalje su u padu.

Velikogorička domaćinstva s priključkom na kanalizaciju trenutačno kubik vode plaćaju 7,80 kuna odnosno 4,80 kuna bez odvodnje otpadnih voda. U Zagrebu ta cijena iznosi 11,23 kuna s odvodnjom dok je primjerice u Rijeci cijena kubika vode 7,55 kuna, Zadru 10,98, Osijeku 11,80 kuna...

- Projekt „Vodoskok“, osim gradnje vodovodnih mreža, podrazumijeva i sanaciju Vodotornja u centru grada, ali i održavanje cjelokupnog vodovodnog sustava te zaštitu voda i to upravo s osnovnim motivom da svi građani Velike Gorice moraju imati kvalitetnu i dostupnu opskrbu pitkom vodom - stoji u priopćenju iz Gradske uprave.

Čeka se novi cjenik vode

Ove dobre vijesti za brojne Velikogoričane iz prigradskih naselja koju vodu crpe iz bunara zasigurno neće pokvariti niti najava iz državnih organa da će se najkasnije do 7. travnja na računima hrvatskih korisnika vodovodne mreže naći novi paušal prema
Uredbi o najnižoj osnovnoj cijeni vodnih usluga. Prema iskustvima iz drugih gradova ta fiksna naknada bi mjesečno iznosila od 15 do 30 kuna.

Kako Velikogoričani vodu iz gradskog vodovoda plaćaju prema cjeniku VG Vodoopskrbe d.o.o. koji je na snazi od 1. kolovoza 2009. godine kroz dva tjedna trebamo očekivati izdavanje novog cjenika.


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati