11.08.2010

Vlada ocijenila Goricu četvorkom

Vrlo dobar, s indeksom razvijenosti 110% hrvatskog prosjeka, ocjena je koju je Velikoj Gorici dalo Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, a potvrdila Vlada, razvrstavanjem jedinica lokalne i područne samouprave prema stupnju razvijenosti.

Naime, prema zahtjevima Europske unije Vlada RH je morala prilagoditi način na koji se određuje koje jedinice samouprave pripadaju u područja državne skrbi, a za to je bilo potrebno ocijeniti svaku od 556 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj.

Pokazatelji koji su utjecali na indeks razvijenosti su stopa nezaposlenosti, dohodak po stanovniku, stanje općeg kretanja stanovništva i stopa obrazovanosti, a podatke je Ministarstvo prikupilo iz Ministarstva financija, Porezne uprave, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Državnog zavoda za statistiku.

Velika Gorica sa svojih 110% svrstala se na 65. mjesto liste razvijenosti, a od nje su bolji gradovi poput Opatije, Pule, Koprivnice, Crikvenice i drugih dok smo prema Ministarstvu razvijeniji od Siska i Karlovca. Od gradova u regiji najbolje je ocijenjen Zagreb s 142% od državnog prosjeka, a u našoj županiji najrazvijeniji su Sveta Nedjelja i Zaprešić koji bilježe rezultat oko 125%.

Velika Gorica ovaj rezultat dobiva uzimajući u obzir dobar prosječni dohodak po stanovniku(119% prosjeka RH), malu stopu nezaposlenosti (6% u 2008.g.), porast stanovništva te 10% više obrazovanog stanovništva od prosjeka Republike Hrvatske. Dok ove iznad prosječne vrijednosti daju dobru sliku o životu u Velikoj Gorici na „zemlju spustio“ nas je podatak o prosječnom izvornom prihodu po stanovniku koji iznosi 74% hrvatskog prosjeka, a što znači da sredstva s kojima mogu raspolagati kao vlastitim prihodom nisu velika. U Gradu Zagrebu izvorni prihod per capita je dvostruko veći od državnog prosjeka.

Ministarstvo je gradove i općine razvrstalo u 5 kategorija, krenuvši s najlošijom 1. kategorijom u kojoj su mjesta do 50% hrvatskog prosjeka razvijenosti, a najbolja 5. kategorija u kojoj je 28 jedinica lokane samouprave bilježi rezultate iznad 125% državnog prosjeka. Polovina Hrvatske, točnije 46%, nalazi se ispod 75% državnog prosjeka i potrebna im je posebna briga države.

Indeks razvijenosti nama susjednih općina iznosi za Pokupsko 71%, za Kravarsko 80%, te Orle 75%.Komentari
11.08.2010 - cool232
pa nije to baš tak staro, 2 god...
11.08.2010 - vito
Ako su svi ostali podaci iz 2008.g. onda ovo ne prikazuje pravo stanje!
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

-izložba slika hrvatskog slikara
-izložbeni prostor POUVG-a