29.10.2009

VL o izložbi goričkih arhitekata


O izložbi "Transformacija: pravac, točka" koja je postavljena u galeriji Galženica već smo pisali(ovdje). Izložba je zainteresirala mnoge pa i Večernji list čiji intervju sa autorima prenosimo u cijelosti.Gdje je Velika Gorica? U sjeni Zagreba. Gdje će Gorica biti 2100. godine? Nigdje!

Van iz sjene metropole

Nije li to malo preoštar sud, upitali smo četvero studenata koje tek nekoliko ispita dijeli od diplome na Arhitektonskom fakultetu. Baš su ti studenti, ne stariji od 26 godina, izradili projekt koji Gorici daje novi identitet - onaj futuristički koji doslovno guta dosadašnji izgled centra grada i Zagrebačku ulicu. To nije zadatak za polaganje ispita na fakultetu ni naručena studija, već puka ideja studenata s velikogoričkom adresom koji vole svoj grad. Baš im zato epitet spavaonice koji Gorica nosi teško pada.

- Vremena za profilaciju sve je manje, jer kad jednom Zagreb fizički proguta Veliku Goricu, bit će prekasno. A naš grad nije se uspio profilirati u sjeni metropole kao, na primjer, Samobor - kaže 24-godišnji Mislav Muršić. On je sa svojim studijskim kolegicama Marijom Matković, Ivanom Miketić i Marijom Mršić napravio tek plakat koji centar pretvara u zonu bez automobila, ali čijom trasom "šiba" isključivo velikogorički tramvaj. Tramvaj bi, kako kažu budući diplomirani arhitekti, povezivao Čiče i Željeznički kolodvor.

- Za budući tramvaj nudimo nekoliko rješenja. Da bude nad zemljom, pod zemljom ili da ga dignemo na kat. Kako god bilo, više ne bi postojale one male kuće uz Zagrebačku ulicu. One su ruglo našeg grada - kažu uglas studenti.

Park Franje Tuđmana, kao i Trg Stjepana Radića ne bi mijenjali. Analizirajući za svoj rad površine svih sadržaja duž Zagrebačke ulice, mladi su arhitekti shvatili da sve prodavaonice, ugostiteljski objekti, gradska uprava stanu u VGTower, neboder koji bi imao 50 katova i u kojem bi se održavao sav društveni, kulturni, zabavni, ekonomski život grada.

Centar kakav zaslužuju

- Centar bi našom idejom zaživio. Otvorilo bi se više kafića, galerija, muzeja, kazališta, klubova i igrališta. Imali bismo centar kakav šesti po veličini grad zaslužuje. Uostalom, prometnice koje se grade uokolo preuzele bi sav "teški" promet - kažu ti mladi ljudi s velikom idejom. Hoće li im se dati šansa? Živi bili pa vidjeli!

"Sviđa mi se ideja. Mi smo ionako obećali šetnicu po dijelu Zagrebačke i drago mi je da se to svidjelo mladima." - poručio je gradonačelnik Velike Gorice


Izvor: Večernji list, 28.10.09


Komentari
30.10.2009 - cool232
VGdanas ima bolji članak :P
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati