24.01.2011

Vincekovo

Vukomeričke gorice ovoga su hladnoga vikenda oživjele dolaskom brojnih Goričana na proslave Vincekova. "Gorički bregi" odzvanjali su pjesmom u posljednjem neradnom danu u vinogradima.

Tradicinalno najveselije okupljanje održalo se kod Družbe z Jajtine na istoimenom brijegu kod domaćina Nikole Hrvačića. Da bi loza bila rodna, a vinogradarska godina uspješna domaćin je zarezao prvi trs, polio vinom te na njega objessio kobasice kako bi ove godine vinograd dobro rodio. A ocijenio je i prošlu godinu.

- Počeli smo s kišom, tučom i mrazom i mnogo vlage kad je trebalo od Bogeka cukora prije berbe pa je grožđe mnogim članovima otišlo u propast. No oni koji su se malo ptrudili ipak su dobra vinca napravili - poručio je Nikola Hrvačić.

vincekovoslika.jpg

Da se radi o ozbiljnoj organizaciji pokazalo je i da su među brojnim gostima bili i gradonačelnik Dražen Barišić, zamjenik Stjepan Kos, saborski zastupnik Goran Beus Richemergh te gradski vijećnici pa se iskoristila i prigoda za lobiranje te je palo i obećanje gradonačelnika za gradnju kapelice.

- Red je i vrijeme je da tu imamo i jedno pobožno mjesto da nam nebudu žene samo rekle da ovdje jemo i pijemo, nego da se i Bogu molimo - rekao je gradonačelnik Barišić.

Uz tamburaše, domaću hranu, kuhano vino nije bilo se teško ugrijati na 190 m nadmorske visine brega Jajtine, a osim uspomena od zabavnih običaja za Vincekovo gosti su kući ponijeli i tiskane novine Družbe z Jajtine.

Na bregu Jajtini kod Marijana pl. Kovačića okupili se čelništvo Plemenite opčine turopoljske. Uz prigodno druženje blagoslov vinograda predvodio je župnik Stjepan Barić iz župe BDM Snježne iz Dubranca.

vincekovoplementaši.jpg


Komentari
26.01.2011 - gego
To je to! Kobase i gemist
24.01.2011 - Jajodokrajo
Tak je ljudi treba nazdraviti dobrim vinom i i da nas sljedeca godina bude bolja nek je prethodna bila po svemu pa tak i po urodu trsa........ŽIVELI!!!
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati