31.05.2010

Vid Vučak

Vid Vučak diplomirani je akademski kipar koji živi u okolici Velike Gorice. Koliko god njegovo zanimanje zvuči interesantno, trebalo je uložiti puno strpljenja i truda kako bi ga stekao. Iako gotovo svaki dan nakon povratka s posla odlazi u svoj atelje gdje se uz glazbenu pozadinu posvećuje kiparstvu, odvojio je vremena i pristao na mali intervju koji vam donosimo.

Vide, reci nam za početak nešto o sebi ?

Odrastao sam u Starom Čiču, a osnovnu školu pohađao sam u Vukovini. "Talent" koji su drugi zapazili, kažem drugi, jer meni je bilo nekako normalno kako crtam, pa nisam smatrao to nekim talentom, još u prvom ili drugom razredu osnovne škole kada moj rad dobiva prvu nagradu na području Velike Gorice. Mama mi je jednom rekla: "Vide, pa ti si nacrtao sjenu tom drvetu", tada mi je bilo neobično što se ona tome čudi, ali kako danas radim u školi vidim da djeca rijetko i u osmom razredu nacrtaju sjenu nekom predmetu. Tokom sedmog i osmog razreda pohađao sam tečaj crtanja i pripremao se za školu Primjenjenih umjetnosti koju kasnije i upisujem.

vucak1.jpg
Vid vučak s bistom mons. Juraja Šprajca koja se danas nalazi u Kanadi

I u srednjoj školi si izabrao kiparstvo?

Tako je, nakon prve opće godine usmjeravam se na odjel kiparstva što će djelomično odrediti moj životni put. Cijelu četvrtu godinu pohađao sam dodatne instrukcije iz crtanja i modeliranja kod profesora Imrovića radi upisa na Akademiju. Na kiparstvo se godišnje upisuje sedam studenata. Ja sam te godine bio 11 od 40 pa sam prvu godinu pauzirao radeći u zračnoj luci kao skladištar, da si mogu platiti dodatne sate iz crtanja. Nakon velikog napretka u crtanju i modeliranju bio sam deseti na prijemnom u Zagrebu. Kako ne bi izgubio još jednu godinu, odlazim u rujnu na prijemni ispit u Split gdje uz maksimalan broj bodova upisujem Akademiju. Tamo sam boravio u domu gdje je bilo puno dogodovština, pa znam reći da je dom najbolja životna škola. Tko prođe studentski dom, u životu se ne može iznenaditi bilo čime.

Kada si završio svoj prvi rad i što je to bilo?

Svoj prvi ozbiljniji rad načinio sam pred kraj studija. Bila je to bista Bl. Ivana Merza koja se danas nalazi ispred istoimene škole u Zagrebu.
A ostala dijela, imaš li možda neki rad koji ti je draži od ostalih?

Nakon toga radio sam još dvije biste, također Bl. Ivana Merza i Papu Ivana Pavla II za Pastoralni centar u Sesvetama. Jednom prilikom radio sam malu skicu Bl. A. Stepinca koja mi se kasnije smrznula i raspala. Kada me u starom ateljeu posjetio akademski kipar Mladen Mikulin, rekao je: "Vide, jel ti radiš kipove ili sladoled?". Danas se u novom ateljeu, koji je desetak puta veći više ne smrzavaju skulpture.
Također sam radio četiri biste i jednu loptu od bronce, s hrvatskim, kanadskim i američkim grbovima za Hrvate u dijaspori. Ti radovi nalaze se u Hamiltonu u Kanadi. To su poprsja kardinala Franje Kuharića, biskupa Šepera, Vrh Bosanskog nadbiskupa J. Stadlera, te tamošnjeg župnika mons. Šprajca. Svi su mi radovi dragi i iza svakog stoji jedna zanimljiva priča. Kao i kod ljudi, svaki čovjek ima svoju priču.

Kako je tvoj kip blaženog A.Stepinca završio u Americi?

Tu skicu Bl. Alojzija Stepinca vidio je Fra Ivica Majstorović iz Chicaga. Nazvao me i nakon dogovora počeo sam ga modelirati. Sam kip svojom ikonologijom govori o životu Bl. Alojzija. 2008.godine posvećen je i postavljen u Chicagu.

vucak2.jpg
Kip Bl. Alojzija Stepinca radio je 6 tjedana, a potom iz Starog Čiča otpremio u Chicago

Kako je tekao sami proces izrade?

Bilo je utrošeno 500 kg gline, 200 kg gipsa, a u bronci je težio 250 kg. Znaju me pitati koliko mi treba za izraditi kip ili bistu. Ja volim odgovoriti 10 godina i mjesec dana. 10 godina škole i iskustva, te mjesec dana samog rada. Blaženog Stepinca radio sam šest tjedana, zapravo kip radim dok nisam zadovoljan. I cilj mi je da svaki novi rad bude bolji od prethodnog. Nakon što je kip vidio postulator Bl. Alojzija, mons. Juraj Batelja, naručio je još jedan odljev u bronci za njegovo rodno mjesto Rastoki kraj Jaske.

Osim kiparstva predaješ i likovnu umjetnost u školi, reci nam za kraj kako se snalaziš u ulozi učitelja, kakva je atmosfera s učenicima na tvom satu?

Kad me pitaju kako je u školi odgovaram im kako nikad ne znam što me taj dan čeka. Danas profesorima nije lako, djeca iziskuju mnogo energije, nakon šest sati u školi čovjek se iscrpi. A ja nerjetko nakon škole odem u atelje odraditi što mi je ostalo, ali ta vrsta rada odmara. Uvijek pokušavam sa djecom razviti prijateljski odnos, pokušavam ih shvatit . Većina ih ima neki problem, bilo sa ocjenama, bilo u obitelji. Na mom satu moraju naučiti osnove, ali nakon toga dajem im da se slobodno izraze, pokušavam ih što manje ograničavati. U razredu imam plavu stolicu koja se nalazi kraj moje. I onda kada netko radi nered, dođe na plavu stolicu da utvrdimo zašto se tako ponaša i kako to ponašanje popraviti. S djecom treba što više razgovarati i to na njihovoj razini kako bi razumjeli poruku koja im se upućuje, također im treba davati puno slikovitih primjera iz života jer tako najlakše shvate.

ic


Komentari
30.12.2011 - njegova tajna 4
ON MENI PREDAJE I SLAŽEM SE S TIM ŠTO JE REKAO.VOLIM PRIRODNE LJUDE POPUT NJEGA PA GA ZATO I VOLIM:)ON JE NAJBOLJI PROFESOR KOJEG MOGU POŽELJETI,SAMO NEKA TAKO NASTAVI:..............I JA ĆU BITI KIPARICA ISTO NEKA ZNA..SAMO NEKA OSTANE PRIRODAN KAKAV I JE...POTRUDITI ĆU SE DA BUDEM POPUT NJEGA DOBRA INJEŽNA.....
03.11.2010 - Vuhi-buhi 2 1
On mi predaje,car je!
07.06.2010 - jajodokrajo 1 2
da slažem se moglo bi biti takvih tekstova i vise.....pozzzzzz
07.06.2010 - kejto 2 1
ovaj ic novinar ima presuper intervjue, članke itd...uvijek nešto zanimljivo čitatelju VG DANAS portala.. :D:D
02.06.2010 - jasmina 2 1
genije kojeg imam čast znati
02.06.2010 - mr.mojo.risin 1
SJAJNO!! :):):)
01.06.2010 - anonimus
svaka čast, majstore. samo tako nastavi, pravi uzor mladima. p.s. još ovakvih intervju-a s tihim, "neotkrivenim" zvijezdama
01.06.2010 - vanilla_kok
svaka cast, pazi sad, isli smo skupa na tecaj crtanja prije 12 godina!! :)
31.05.2010 - jajodokrajo
covijek mi djeluje tako smireno.....tako flegma vjerujem da je dobar covjek.pozz njemu ako ovo čita .....a i ako ne čita
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati