10.03.2011

Velikogorički blues

Velikogorički Mungos Brothers Blues Band u svojoj 30-godišnjoj povijesti stekao je odanost brojnih ljubitelja bluesa, a u to vrijeme u bendu je zasvirao velik broj vrhunskih glazbenika, od kojih su mnogi upravo zahvaljujući Mungosima ušli u svijet glazbe, poglavito bluesa, te od prvih akorda napredovali do vještine sviranja kojom mnogi od njih danas grade glazbene karijere diljem svijeta.

Sadašnju postavu banda čine Dražen Mišerić – Mungos (vokal, gitara); Igor Mikulčić – Iggy (gitara); Ladislav Slunjski – Laci (bubnjevi) i Miroslav Giljanović – Fix (bass). Poslijedni puta mogli ste ih čuti krajem veljače kada su u dvorani Galženica zasvirale tri generacije Mungosa, a predstavio ih nam je Dražen Mišerić objasnivši kako su oni nositelji velikogoričke blues scene.

Mlade snage

- Jurica Barta i Borna Lang već su osnovali i vlastiti band za koji sami pišu glazbu i tekstove. Matej Peranić je odsvirao najtežu pjesmu; Hendrixovu Little Wing; svira gotovo četiri godine i izuzetno je ozbiljan glazbenik i iskreno se nadam da će uskoro zasvirati u stalnoj postavi nekog banda. Vedran Klarić je nakon tri godine sviranja već nastupao s Mungosima na koncertu u sklopu Goričkih večeri i kao njihov gost na Motorijadi; što je dovoljan pokazatelj njegovog talenta. Hrvoje Jančetić najkraće svira, ali iako je počeo svirati kasnije od ostalih već nakon godine dana učenja gitare svojim radom je zaslužio da stane ravnopravno uz ostale na pozornicu. Franko Perić ljubav prema gitari dokazuje već dvije godine koliko redovito dolazi na satove putujući iz Strmca Bukevskog. Hrvoje Jurković, koji svira bas nepunih godinu dana,  imao je najveći zadatak; pratio je sve učenike i odradio najteži dio koncerta. Juraj Pernar bas svira tek mjesec dana i s obzirom na tako kratko učenje izuzetno dobro je odradio nastup. Iva Pranjković ima najviše osjećaja za glazbu, ovo joj je bio prvi javni nastup na kojem se predstavila solo izvedbom i kao pratnja Nikoline Franko koja je prvi put pjevala pred publikom - detaljan o svojim učenicima bio je Dražen.

Legende

Uz mlade glazbene snage, Mungosima se na koncertu pridružio Jura Havidić, ''jedna od legendi hrvatskog r'n'r-a'', koji je izveo autorsku skladbu 'In Memory of You'. Govoreći o prvim glazbenim uzorima, uz Juru Havidića koji je također producent live albuma banda 'On the acoustic side', Dražen Mišerić se prisjetio i ostalih velikogoričkih glazbenika koji su utjecali na formiranje glazbenog izričaja Mungosa.

- Uz Juru Havidića, koji i danas u svom studiju radi sa najboljim hrvatskim izvođačima, važna imena iz naših početaka su Zvonko i Milivoj Vrban, Paul Cvetković i Krešo Senjarić. Cvetković i Senjarić su dugo zajedno svirali u grupi Don Huan diljem Europe; Krešo i danas svira u Švicarskoj, a Cvetković živi u Velikoj Buni i također još uvijek sklada i svira - ispričao je Mišerić.

mungos1.jpg

Jaka blues scena

Ne zaboravlja podsjetiti na aktualna imena velikogoričke blues scene: Tony Lee King, Ivan Veljača aka Johnny Winter i Juraj Kos koji je trenutno na trećoj godini studija gitare u Beču. Svi ti glazbenici su tijekom vremena svirali sa Mungosima, a jedno od najvažnijih imena je Draženov brat Davor Mišerić koji je, iako trenutno ne svira, ''najzaslužniji za osnivanje banda'' – ističe Dražen.

Nezaobilazno ime u povijesti Mungosa je Miki Sekeli: ''Bio je jedan od najnadarenijih bubnjara u ovom dijelu Hrvatske, najduže je svirao sa bandom; na četiri od pet albuma;do svoje prerane smrti u četrdesetoj godini, i još uvijek se nadamo da ćemo u Velikoj Gorici dobiti podršku za organiziranje tribute festivala Mikiju, kao što nam je prije tri godine omogućeno u Vinkovcima''.

mungos2.jpg

Svirkom u Galženici i predstavljanjem najmlađe velikogoričke blues generacije, kao i dugogodišnjim ustrajnim radom u obrazovanju novih glazbenika, Mungos Brothers Blues Band se potvrdio kao jedan od najvažnijih i najzaslužnijih bandova sa područja Velike Gorice.Komentari
18.05.2016 - neno karlovac 1
molim vas,poštovani,gdje je osolin gordan,bili smo frendovi u jna,često ga se sjetim,veliko hvala ako netko zna nešto o njemu.
16.03.2011 - ........
bilo bi lijepo da se napravi neka blues night....za promjenu.....malo kvalitetne glazbe mladima nebi škodilo...;-)
12.03.2011 - ...
bravo! bio sam na koncertu i bilo je odlicno...samo tako dalje!
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Nightlife