19.05.2009

Velikogorički bircevi bez dima?


Zakon koji je digao više prašine od bilo kojeg dosad donesenog zakona i koji se tiče svakog građanina Republike Hrvatske i dalje izaziva reakcije i pušača i nepušača. Mišljenja su podijeljena, cjenici kazni znaju se napamet, a  jedni i drugi brane se svojim pravima na izbor i svojim pravima na zdravlje. O trenutno najkontroverznijoj temi u Hrvata svatko ima svoje mišljenje, stoga smo upitali o stavovima one na koje se zakon u najvećoj mjeri i odnosi: konobare i vlasnike najposjećenijih kafića u našem gradu.Cabana  osigurala poseban prostor za pušače


„Prvi vikend prošao je dobro, inspekcije nije bilo, a zapaljene su svega tri cigarete unutar birca na što smo odmah reagirali tako da smo ih zamolili da izađu van ili ugase cigaretu. Problema nije bilo, no neizvjesno je kakvo će stanje biti kad se vrijeme pogorša. Zasad funkioniramo u skladu sa zakonom i bez većih posljedica.“ Rekao nam je D.Bergman jedan od vlasnika Cabane, te dodao: „Odlučili smo napraviti i poseban dio za pušače, no nažalost tamo se ne može posluživati cuga. Po mom mišljenju to je diskriminacija, no drugačije se ne može. Takav je zakon.“Stroge kazne za prekršitelje


Kako će se dalje u Gorici živjeti, izlaziti i piti svakodnevna kava u skladu s donesenim zakonom pokazat će zapravo tek prva kiša, jer sunčano vrijeme još drži goste na terasama kafića. Prema statistikama u Hrvatskoj je veći broj nepušača, a vladi je u cilju utjecati na promjenu ponašanja i prestanak pušenja 32% stanovništva. Mnogi se brane demokratskim načelima i prilagođavanjem večini, no zasad bez uspjeha. Kazne su stroge kako za pušače, vlasnike kafića i ugostiteljskih objekata tako i za konobare. Tako će neposlušni pušači platiti kaznu za zapaljenu cigaretu u zatvorenom prostoru u iznosu od 1000kn, konobar će morati izdvojiti 500kn do 1000kn ako dozvoli pušenje,odnosno na isto ne urgira,  a sam vlasnik i do 15 000kn. Inspekcije će dakako patrolirati po cijeloj Hrvatskoj i ubirati plodove ovog zakona.Reakcije građana


Kako na sve to gledaju naši sugrađani? Da bismo pobliže odgovorili na to pitanje proveli smo kratko istraživanje među velikogoričkim stanovništvom. Mišljenja se razlikuju, donosimo neka od:


„Nisu trebali zabraniti. Ako kiša padne, ništa, pušiti ću doma i neću izać u kafić.“ (D.M,22)


„Napokon u bircu ne smrdim po dimu, osjećaj je super. Pušenje ne šteti samo pušaču, dokazano je da ima i velike posljedice i za nepušače koji se isto tako truju kao pasivni pušači. Imamo pravo biti zdravi.“ (H.K,30)


„Nisam pušač, ali je ovaj zakon pomalo radikalan. Hrvatska je zemlja koja živi od turizma, i smatram da će mnogi ugostiteljski objekti trpjeti posljedice. Žalosno je što se vlada sada odlučila na ovakav potez jer smo ionako u teškom stanju, a za ugostitelje će ovo doći kao sol na ranu. „ (I.T,43)


„Zar nas ne zagađuje i sama industrija? Ako nekome smeta dim neka sjedi u prirodi ili doma, čemu se gurati u zatvorene prostore. U kafićima je manje onih koji ne puše, a zbog njih će trpit i oni strastveni pušači i oni kojima je samo gušt zapalit uz kavu.“ (A.P,29)Pušenje ubija!


Unatoč negodovanju većine ugostitelja, zakonodavci su odlučni u svojoj namjeri suzbijanja pušenja u Hrvatskoj. Naglašavaju kako godišnje u Hrvatskoj umire 10 tisuća osoba od posljedica pušenja, a od pasivnog pušenja i do tri tisuće ljudi. Prijedlogom ovog zakona ograničavanja uporabe duhanskih proizvoda zabranjeno je svako izravno i neizravno oglašavanje cigareta, a na kutijama cigareta velikim su slovima istaknuta upozorenja o štetnosti pušenja.


Iako zasad ne možemo sa sigurnošću ustvrditi kakve će biti posljedice ovog zakona jedno je sigurno, dokle god će se zakon bitno ticati hrvatskog ugostiteljstva ali i ograničavati ljudske slobode, bit će i onih koji će mu se zdušno odupirati, ma kakve da kazne bile.

 


M.P. & S.K.


 

 

 
Komentari
21.05.2009 - jura
da djevojka puši.... lol
20.05.2009 - m&m kolumna
ionako je pušenje u prirodi zabavnije...pušači ispred birtija će se družit, doći će do upoznavanja novih ljudi, a i ajmo si zapalit je dobar ulet...nužan i dovoljan uvjet je da djevojka puši
19.05.2009 - maga
zbilja si brza...
19.05.2009 - maga
@ momo: stisni mail uredniku na urednik@vgdanas.hr :P
19.05.2009 - mel
ovaj zakon ce upropastiti drzavu... ipak smo mi hedonisti!
19.05.2009 - momo
a potpise pod clanak? hh
19.05.2009 - ja
necemo kisu!!! ;)
19.05.2009 - maga
naravno da necemo :)
19.05.2009 - m&m kolumna
deco nemojte pusiti :)
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.