06.09.2010

Velikogoričani na hodočašću

Devetnaesti put za redom, velikogoričani su održali zavjetno hodočašće u Mariju Bistricu, koje se održava svake godine prve subote u rujnu. Kao i svake godine, ove subote u 5h ujutro okupilo se oko 2500 hodočasnika započevši zajedničkom molitvom u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije, te krenulo na put dug 45 kilometara.

Preko Rakarja i Kobilića stiglo se do Ščitarjeva, gdje je bilo prvo kraće zaustavljanje i gdje ih se dočekalo s doručkom, pjesmom, kolačima, kavom pa i rakijom, kako bi što lakše izdržali ostatak puta. Najzamorniji dio puta, pješačenje autoputom, ove godine nije trajalo kao i inače, jer se zbog radova silazilo prije Sesveta i okolnim putem dolazilo do Soblinca, gdje je bilo drugo odmorište.

bistra2.jpg
Na autoputu se stvorila kilometarska kolono hodočasnika

Kako bi sve bilo u redu na autoputu, što se tiče prometa, brinuli su se policajci koji su pratili velikogoričane, pomagali su i mladi dobrovoljci iz velikogoričkih župa, a tu je bila pratnja hitne pomoći i volontera koji su osobnim automobilima prevozili iznemogle. Preko Prepuštovca, Kašine i Laza, već dobro poznatim putem, prvi su stizali već iza 13h. Na poklon Majci Božjoj Bistričkoj prošecijom se u svetište ušlo u 16 sati kada su i prve kapi kiše toga dana pale, a predah od kiše trajao je i baš za vrijeme mise na otvorenom.

bistra1.jpg
Hodočasnicima su se pridružili i brojni Velikogoričani koji su se u Marija Bistricu uputili osobnim automobilima

Zavijetno hodočašće zaokruženo je svetom misom koju je predvodio mons. Mile Bogović, gospičko-senjski biskup, koji je pozdravio sve prisutne i ujedno poželio sreću novom župnom vikaru u Župi Navještenja vlč.Andriji Miličeviću. Nakon svete mise hodošasnici su se busevima sretno vratili u Veliku Goricu.

autor: Ivana Crnković, VGdanas

Želite li da na VGdanas postavimo fotogaleriju s 19. zavjetnog hodočašća pošaljite nam svoje slike na info@vgdanas.hr
Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati