08.03.2010

Velika Gorica ima dvostruko više vijećnica od ostatka Hrvatske


U Saboru ima samo 22 posto žena, a ako znamo da su žene u postotku stanovništva Hrvatske zastupljene sa 51 posto, onda je takva statistika poražavajuća i znatno ispod europskog prosjeka. Na lokalnoj razini podaci su još lošiji, pa tako imamo osam posto žena u općinskim vijećima, 14,5 u Županijskim skupštinama i 15,7 posto u gradskim vijećima. Toj statistici prkosi Grad Velika Gorica, koji u GV-u ima 33 posto žena.

Velike zasluge u tom povećanju ima Ženska inicijativa HNS-a V. Gorice, koja je ovaj vikend, u suradnji s Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) organizirala seminar “Liderice u lokalnoj samoupravi”, koji se odvija petu godinu zaredom. Cilj im je osposobiti, osnažiti i educirati žene da se bave vještinama koje ih inspiriraju i tako pomognu svojim lokalnim zajednicama, rekla nam je jedna od organizatorica i potpredsjednica Ženske inicijative HNS-a Ivona Beus Richembergh. Na seminaru se okupilo dvadesetak aktivistica s područja Zagrebačke županije, koje su subotu uoči Dana žena iskoristile da bi izbrusile vještine komunikacije, prezentacije i pregovaranja.

– Učimo ih kako se ponašati u situacijama kada treba doći do političkog djelovanja na lokalnoj razini, jer tamo se nalazi veliki resurs ženske snage. Primijetili smo da su ovakve radionice korisne, ne samo na razini aktivističkog djelovanja, već sudionice stečene vještine primjenjuju i na osobnom razvitku te se više brinu o sebi – objasnila nam je I. Beus Richembergh rezultate koji se postižu tim projektom. Mnogo je faktora zašto se žene libe upustiti u političke vode, poput inertnosti, stoljećima nametnute uloge majke i domaćice, nezainteresiranosti i seksizma koji obeshrabruje one koje se upuste pa ima još mnogo posla za napraviti.


izvor: Večernji listKomentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati