14.12.2010

Večeras o Vikinzima

Na spomen starih europskih ratnika najčešće prva misao će nam biti vikinzi - okrutni barbarski narod koji je pokorio sjevernu Europu. Da ovaj narod zapravo nije uopće bio imalo drugačiji od svih drugih večeras će vas razuvjeriti Marta Marić na predavanju "Vikinzi". Predavanje se održava u Pučkom otvorenom učilištu, u gradskoj vijećnici, s početkom u 19 sati, a ulaz je slobodan.

Još od vikinškog napada na engleski samostan Lindisfarne 793. godine uvriježila se slika o Vikinzima kao o plavookim barbarima s “rogatim” šljemovima. Arheološka istraživanja vikinških nalazišta od Rusije do Newfounlanda otkrivaju nam, međutim, jednu humaniju sliku o Vikinzima: Vikinzima ratarima, stočarima, ribarima, trgovcima i istraživačima novih zemalja, dakle, ljudima uobičajenog načina života tadašnje Europe.


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura