03.05.2010

V.Gorica na listi najboljih gradova

Poslovni magazin Forbes u svom izdanju za mjesec svibanj objavio je istraživanje o najboljim hrvatskim gradovima za život i poslovanje, a po kojemu je na listi od 20 najboljih gradova Velika Gorica zauzela 11. mjesto. Najbolji je Varaždin, a redom ispred nas ugurali su se Samobor, Dubrovnik, Čakovec, Zagreb, Karlovac, Imotski, Ilok, Sveta Nedjelja i Koprivnica. Iščitali smo podatke dane za naš grad te vam prenosimo kako se naš grad rangirao u borbi za najbolji hrvatski grad.

Uspješnost gradova i njihova privlačnost biznisu neodvojivo su povezani s ljudima koji su ima na čelu, njihovim njuhom za biznis i osjećajem životne potrebe sugrađana. Tamo gdje su ti elementi u ravnoteži život je bio dobar i u dosad najtežoj kriznoj godini – stoji u uvodniku Forbesova istraživanja.

U usporedbi s prošlogodišnjom Forbesovom listom V.Gorica je pala za jedno mjesto, s desete na jedanaestu poziciju, a uz vrlo malo riječi i brojnim tablicama može se zaključiti da je 6. grad po veličini u Hrvatskoj tek prosječan! Što to znači, ovisi samo kako doživljavate priču - da li je čaša napola puna ili napola prazna.

Da se o Velikoj Gorici nema puno za reći govori i to što je Forbes u posebnom dijelu istraživanja opisao gospodarska kretanja i ukratko obradio stanje u 15 gradova s liste najboljih, a uz Veliku Goricu preskočili su još samo gradove Imotski, Vinkovce, Našice i Križevce. Tako se u cijelom članku koji se proteže na 20 stranica Velika Gorica spominje, izuzev tablica, samo u jednoj rečenici, doduše pozitivnoj, koju u cijelosti prenosimo: „ Zaposlenici u Zagrebu, pokazalo je naše istraživanje, primaju treću najveću neto plaću u državi, nakon onih u Rovinju i Velikoj Gorici, gradu koji je dio zagrebačkog prstena“.

Klikni za uvećanje! Izvor: Jutarnji list

V.Gorica na listi gradova s najvećom neto dobiti u 2008. godini zauzela je 5 mjesto što je dobar rezultat jer se u Rovinju, Dubrovniku i Varaždinu koji su ispred nas nalaze najveće hrvatske tvrtke poput Adrss grupe, Atlantske plovidbe, Vindije i drugih. Prvo mjesto, naravno, zbog veličine drži Zagreb. Veće velikogoričke tvrtke su P.Z.Auto, Mercator-H, Autozubak, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Zračna luka Zagreb itd.

Iako je V.Gorica u 2008. godini imala 1111 registriranih poduzetnika prema podacima goričani više vole raditi za druge nego „sami sebi šefovati“. Tome ide u prilog podatak da je naš grad po broju  poduzetnika na 9. mjestu, a ispred nas, s manjim brojem stanovnika, su Pula, Dubrovnik, Varaždin i Poreč. Rast broja novo otvorenih poduzeća s 2007. na 2008. godinu iznosio je 5,21%, a na listi je prednjačila Koprivnica s boom-om od 20%.

Po broju zaposlenih u 2008. godini s 11279 zaposlenih V.Gorica je također zauzela 9. mjesto, a s manjim brojem stanovnika ispred nas su Varaždin, Pula, Čakovec i Slavonski Brod.

Lista gradova s najvećim prihodom ide redom Zagreb, Rijeka, Varaždin, Osijek pa Velika Gorica, a od ovih gradova veći rast prihoda od V.Gorice(7.8%) naspram godine ranije ima samo Varaždin(17.1%).

Na tablici gradova s najmanjim brojem učenika po učitelju V.Gorica nije ušla u prvih 20, a posljednji na listi Vinkovci imaju prosjek od 14,2 učenika po učitelju. Isto stanje prikazuje i tablica s najmanjim brojem djece po vrtiću gdje Pula prednjači s 43 djeteta po vrtiću. Ovdje doduše nisu prikazani kapaciteti vrtića kao ni broj, ukoliko takvih ima, neupisane djece. U Varaždinu sve škole održavaju jednosmjensku nastavu, a grad s 50 tisuća stanovnika ima 5,500 studenata.

Posljednja tablica ipak daje odličan rezultat, a radi se o prikazu prosječne neto plaće. Ona glasi ovako: Rovinj(6884kn), V.Gorica(6566kn), Zagreb(6100kn), Dubrovnik(5660kn), Rijeka(5425kn) i tako dalje, a posljednji na ovoj listi, ujedno i prema Forbesu najbolji grad za živjeti, je Varaždin s prosječnom plaćom od 4353 kune.

Klikni za uvećanje! Izvor: Forbes, svibanj 2010, str.25

U objašnjenju metodologije i načina rangiranja gradova u magazinu Forbes stoji da je lista 20 gradova u kojima poduzetnici pokreću Hrvatsku nastala primjenom 20 dinamičkih i statističkih kriterija po kojoj su gradovi sakupljali bodove, a osnovna baza podataka su dvije analize Financijske agencije o poslovanju poduzetnika. Važno je za napomenuti da se ti podaci odnose na 2008. godinu jer su to najsvježiji podaci do kojih se u zemlji može doći. Na listi se ne nalaze gradovi čiju su poduzetnici u 2008. godini ukupno poslovali s gubitkom pa tako recimo nema Splita kojemu je Brodosplit veliki uteg.

Napomenimo samo da će zbog gospodarske krize zasigurno doći do većega preslagivanja snaga na slijedećoj listi koja će koristiti podatke iz 2009. godine, a na kojoj će korupcijskim aferama potresene Koprivnica s Podravkom, Imotski s Skladgradnjom i drugi gradovi teško zauzeti dobre pozicije.Komentari
04.05.2010 - Mariovg
vrlo vjerovatno zbog toga jer inače bilo mi je čudno da su takve prosječne plaće u VG
04.05.2010 - sanjin
mislim da je cifra tolika jer ju drže plaće iz zrakoplovnog sektora, aerodrom, kontrola leta, a tu je i vojni zavod.
04.05.2010 - Mariovg
da sam znao da je prosječna bruto plaća u VG tako dobra zaposlio bih se u Gorici a ne u Zagrebu
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati