26.04.2010

Uzgojna izložba konja pasmine hrvatski posavac


“Plemenita opčina Turopoljska” i Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac organizirali su u Lukavcu, u sklopu “Turopoljskog Jurjeva 2010.”, 6. uzgojnu izložbu konja ove autohtone hrvatske pasmine.

«Nekada je to bio 'radni' konj, a danas tumara po ispaši. Bio je ugrožena vrsta, no sada se, zbog poticaja, osjetno povećao njihov broj. Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 4500 grla posavca. Četrdesetak članova naše udruge, a ima nas od Veleševca do Dubrovnika, drže oko 200 grla - pastuha, kobila i ždrebadi», kaže Kristijan Kunić, predsjednik Udruge uzgajivača hrvatskog posavca pri “Plemenitoj opčini turopoljskoj”.


konji

U sklopu izložbe ocjenjivala se radna sposobnost te izgled konja, a licencirani su i pastusi za pripust.

«Danas u Hrvatskoj ima 13 uzgojnih udruga, a veseli što godišnje raste broj mladih uzgajivača. Oni su garancija očuvanja ove pasmine. U zemljama EU broj konja je jedno od mjerila njihove razvijenosti. Dok je europski prosjek dvadeset konja na tisuću stanovnika, u Hrvatskoj se on kreće od tri do četiri konja. Posavci su naša izvorna vrijednost, oni su dio naših običaja i identiteta», kaže Branko Borković, predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača konja hrvatski posavac.

Županija potiče uzgoj posavca, drženje licenciranog pastuha subvencioniram s tisuću, a rasplodne kobile s 300 kuna.Komentari
26.04.2010 - ivan
nice!
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati