24.12.2010

Usvojen proračun

Posljednja sjednica Gradskog vijeća u 2010. godini donijela je Velikoj Gorici proračun za 2010. godinu - vladajućima razvojan i socijalan, oporbi "tanak".

Proračun 274 milijuna kuna

Proračun za 2011. godinu planiran je u iznosu od 274 milijuna kuna, a od čega 27,5 milijuna kuna će popuniti planirano dizanje kredita. 145 milijuna kuna uprihodit će se od poreza, 30 milijuna od komunalnih doprinosa, 25 milijuna pomoći primit će Grad, 20 milijuna kuna uprihodit će proračunski korisnici (škole, vrtići...), deset i pol milijuna kuna planira se zaraditi od prodaje poljoprivrednog i građevinskog zemljišta, 8 milijuna od koncesija i zakupa,  a još 1,2 milijuna kuna od prodaje gradskih stanova...

- Niti jedan projekt nije zaboravljen, usprkos financijskoj situaciji u zemlji proračun je razvojan. Cilj nam je realizirati obećane projekte, a dozvoljavam da se možda mogu ostvarivati sporijim tempom nego što smo željeli ali će se sigurno ostvariti - rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Glede podizanja kredita gradonačelnik je najavio da će se od njega izgraditi sportska dvorana i nastaviti gradnja groblja u Kušancu.

- Budući da ćemo do kraja 2011.godine otplatiti zadnju ratu kredita iz 2003.godine smatram nužnim osigurati financiranje rashoda za kapitalne projekte kroz novo zaduživanje - rekao je gradonačelnik Barišić

Podršku tom potezu dali su i koalicijski partneri.

- Smatramo vrlo hrabrim i pametnim potezom ulazak u kredit. Velika Gorica ima kreditni potencijal i bilo bi šteta ne iskoristiti ga - rekla je Tajana Amšel Zelenika (DC).

Oporba sumnjičava

- Slutila sam na lošu priču, ali da je Grad Velika Gorica, ko što bi reko vaš dugogodišnji mentor na privremenom boravku u Austriji, u takvoj "banani" nisam očekivala. Zadužujemo se ko i država, naučili smo to od počasnog građanina, a što ćemo nego se zadužiti - poručila je Vesna Fabijančić Križanić (SDP).

Na konferenciji za tiska kluba SDP-HSLS-a rečeno je da je neizvjesno hoće li se sportska dvorana graditi s obzirom da je predmet još uvijek na sudu, a odugovlačenje s donošenjem Uporabnog plana uređenja Velike Gorice dovoljno daje sumnje da se groblje u Kušancu prenamjeni u poduzetničku zonu. Također kažu da će se obim građevinarskih poslova VG Komunalca dvostruko umanjiti što će rezultirati otpuštanjem radnika.

- Smatramo da je ovaj kredit zamagljivanje priče kako bi se na prihodovnoj strani pokazali onaj iznos koji mora pokriti rashodovnu stranu. Ne vjerujemo da će do realizacije kredita doći - rekla je Vesna Fabijančić Križanić.

Goran Beus Richembergh (HNS) pak kaže da sljedeća godina gospodarski neće biti ništa bolja od ove. Beus Richembergh je rekao da je oko proračun za 35 milijuna kuna prenapuhan, a dodaje da se iz proračuna vidi da će biti novog zapošljavanja u gradskoj upravi.

U obranu proračuna stao je vijećnik Ante Šimunović rekavši da oporbu sluša bilo tko iz financijama sad bi se valjao od smijeha.

- Vi amandmana nemate zato jer nemate konstruktivnih prijedloga - poručio je oporbi Šimunović rekavši da nemaju konkretne prijedloge za poboljšanje proračuna. Dodaje da su neki gradovi podigli prireze da napune proračun, a Velika Gorica će voditi računa o standardu građana.

- Prihodi su smanjeni za 9 posto, a rashodi za 10 posto. Ovaj proračun odražava realnu situaciju - dodaje Šimunović.

Ostale točke dnevnog reda

Od ostalih odluka Gradskog vijeća prihvaćen je program rada za 2011. godinu Savjeta mladih Grada Velike Gorice, Centar za djecu, mlade i obitelj dobio je novu-staru ravnateljicu Sandu Puljiz, a ravnateljica Dječjeg vrtića Velika Gorica Suzana Čujev Šipušić odlazi u mirovinu. U prostorni plan Zagrebačke županije na području zračne luke dozvoljena je mogućnost gradnje hotela.


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati