04.03.2011

Uspješan okrugli stol

Vrlo kvalitetna, gotovo trosatna, rasprava na okruglom stolu o povratu imovine oduzete zemljišnjim zajednicama jučer se održala u Europskom domu u Zagrebu. Sedamdesetak ovlaštenika pratilo je izlaganja govornika okruglog stola među kojima je bilo desetak doktora znanosti i drugih stručnjaka agronomije, ekonomije, gospodarstva, zakonodavstva, sudstva i prava.

Okruglom stolu o organizaciji Zemljišnjih zajednica Zagrebačke županije, među kojima su Plemenita opčina turopoljska i Urbarske zajednice Turopolja, odazvali su se i saborski zastupnici Gorab Beus Richembergh, Silvano Hrelja i Jozo Radoš dok je u ime Grada Velike Gorice nazočio zamjenik gradonačelnika Stjepan Kos.

Saborski zastupnik Goran Beus Richembergh predstavio je izmjene zakona o kojima će se početkom travnja raspravljati u Hrvatskom saboru. Okupljenima je poručio zašto se ovo pitanje ne želi riješiti.

-    Netko je rekao da će država ostati bez svega što ima i tako preplašio ljude u vlasti velikim brojkama rekavši da ako se vrati imovina zemljišnjim zajednicama država preko noći ostaje bez velikog djela poljoprivrednog i šumskog zemljišta, a što čak ni teoretski nije moguće – rekao je Beus Richembergh poručujući da u temelju demokratske države ne može stajati stajati bezakonje.

okrugli2.jpg

Prof. dr.sc. Petar Simonetti iz Rijeke objasnio je ustavnu osnovu zbog koje su zemljišne zajednice obespravljene i diskriminirane.

-    Ako je vlasništvo oduzeto na temelju jednog pravnog poretka koji više ne postoji onda nema više osnova pravnoga zadržavanja nekretnina koje su oduzete jer svako zadržavanje je povreda prava vlasništva. U tom slučaju znači postoji obveza vraćanja jer ako se ne vraća onda vrijeđamo jedno(ustavno) pravo – objašnjava Simonetti da država mora poštivati ustavno pravni poredak koji jamči ljudsko pravo na nepovredivost vlasništva.

Prof.dr. sc. Ivan Jurić govorio je o gospodarskoj važnosti zemljišnih zajednica u prošlosti i mogućemu značenju u budućnosti. Tvrdi da su stope rasta u poljoprivredi u vrijeme fukcioniranja zemljišnjih zajednica bile izuzetno velike, a posljedica ukidanja zemljišnjih zajednica bilo je nestajanje cijelih naselja.

-    Sigurno je za reći da je ukidanje bilo katastrofalna odluka. Kao agronom postavio bi pitanje kako ćemo mi aktivirati milijun hektara zemljišta koje se danas ne koriste – rekao je Jurić pozivajući na potrebu aktiviranja poljoprivrede.

okrugli1.jpg

Dr. Artur Tomić osvrnuo se na demografske utjecaje na stanovništvo u Gorskom kotaru. Tvrdi da je Gorski kotar s 35 tisuća stanovnika od uspostave zemljišnjih zajednica narastao na 45 tisuća, da bi njihovim ukidanjem taj broj pao na današnjih 24 tisuće stanovnika. Gorani su kroz zemljišnje zajednice upravljali šumama što je bila njihova gospodarska osnova. Dr.sc. Ivan Koprić pojasnio je kako su određena prava postojala, zakonodavac ih je uskratio i potrebno ih je kompenzirati. Citirao je i tekst prof. Rudolfa Bičanića koji u svojoj knjizi “Ekonomska podloga hrvatskog pitanja“ objašnjava kontekst ukidanja zemljišnjih zajednica.

-    Centralistička beogradska vlada nije mogla trpjeti da se imovne općine same upravljaju po narodnoj volji, pogotovo jer su bile u hrvatskim rukama – pročitao je iz knjige Koprić.

Doc. dr. sc. Zdravko Petak pojasnio je da ekonomske analize pokazuju da različiti oblici zajednica su efikasniji u upravljanju narodnog dobra. Takve zajednice imaju više stope ekonomskog rasta nego kada imovinom upravlja država. To pokazuju primjeri od Švicarske do Nepala, dodaje.

-    Ako su Hrvatske šume sa svojom organizacijom jedna razina rasipanja, nekontrole i netransparentnosti veća nego ako imamo drugi sustav mi moramo razvijati racionalnu politiku koja će vraćati forme koje su se kroz povijest dokazale učinkovitijima - poručio je Petak.

Saborski zastupnik Jozo Radoš (HNS) uključio se u ovo političko pitanje vodeći se time da se sva oduzeta imovina mora vratiti, a ne kako se u Hrvatskom slučaju samo zemljišnje zajednice izuzete iz denacionalizacije. Saborski zastupnik Silvano Hrelja (HSU) upozorava da šume i pašnjaci moraju ostati u vlasništvu stanovništva koji se njima služi.

-    Ovo više nije pravno pitanje, ovo su egzistecionalna pitanja, pitanja ostanka našega naroda na našem terenu – zaključio je Hrelja.

okrugli3.jpg

Sudionici skupa zaključili su da se mora poštovati ustavna obveza jednakosti svih građana te da ovo predstavlja isključivo pitanje političke volje. Svojim djelovanjem u raznim djelatnostima zaključili su da bi uspostava zemljišnjih zajednica, osim ispravljanje nepravde, imala pozitivne gospodarske aspekte jer bi se zemljište koje nije aktivirano vratilo u poljoprivredne djelatnosti.

Također su se i složili da povrat imovine predstavlja iznimno kompleksno pitanje čije rješavanje zahtjeva velik posao. Da je tako svjedoči i primjer Slovenije koja je od 1994. godine uspjela vratiti tek četvrtinu imovine oduzete zemljišnjim zajednicama.


Komentari
07.03.2011 - forum50+
Ima vrijednih ljudi na ovom projektu i nadamo se da će aktivnosti poprimiti stručne i djelotvorne daljnje aktivnosti
05.03.2011 - ivor vg
Okupljanje se radi sveke 4 godine pred parlamentarne izbore gdje se građanima tj. ovlaštenicima obečava povrat oduzete imovine. Jozo Radoš je imao priliku promijeniti neke stvari dok je njegova stranka bila na vlasti, a on je bio ministar. Lako je zaključiti da se sada grebe na sve načine i obečava sve i svašta kako bi ponovno došao u Sabor, a imamo takvog jednog HNS-ovca u Velikoj Gorici (Beus).
04.03.2011 - zlaja
Pa kaj nije Jozo Radoš bio u sazivu kad su obvezali vladu da u roku od 6 mjeseci donese Zakon o povratu zz?...svakih 10 godina isto...
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.