10.05.2010

Udruga HIRON


Udruga za rekreaciju, rehabilitaciju i edukaciju osoba s invaliditetom uz pomoć konja, udruga HIRON, osnovana je krajem prošle godine i djeluje u Velikoj Gorici. Na ranču u Fabijančićevoj ulici provode terapijsko jahanje, a trenutno imaju desetak stalnih korisnika.

Učinci terapijskog jahanja su raznoliki. Općenito, terapijsko jahanje pomaže u poboljšanju ravnoteže, motoričkih sposobnosti i kako se djeca druže s ljudima i konjima, postaju društvenija i kvalitetno provode vrijeme - kaže Ivana Jančić, predsjednica Udruge.

Učinci terapijskog jahanja ovise o dijagnozi i o onome što se želi postići. Ciljevi mogu biti kognitivni, fizički, emocionalni, socijalni, edukacijski i bihevioralni. Bitno je i učenje kroz igru i kreativan rad, a korist od terapijskog jahanja mogu imati osobe svih dobnih skupina, s različitim oblicima fizičkih, emocionalnih i/ili mentalnih oštećenja. Prije uključivanja u programe liječnik potvrdi o spremnosti za uključivanje u terapijsko jahanje.

hiron.jpg
Volonteri na ranču, uz pomoć roditelja, vode terapijsko jahanje za koje se koriste dvije kobile

U programu terapijskog jahanja trenutno koriste dvije kobile, a desetak volontera pomaže na različite načine u organiziranim aktivnostima Udruge. Trenutno im najviše nedostaju volonteri koji bi u programu sudjelovali kao vodiči konja ili pratioci jahača za vrijeme sata terapijskog jahanja. Terapijsko jahanje se odvija četvrtkom, subotom i nedjeljom. Zainteresirani mogu tim danima od 15 sati posjetiti ranč koji se nalazi u Fabijančićevoj ulici 164.

Osim terapijskog jahanja udruga organizira i kreativne radionice, svakog drugog utorka od 18 do 20 sati, u prostorijama Udruge «Suncokret» u Cvjetnom naselju gdje izrađuju ukrasne predmete na temu konja. Također vode i edukativne radionice gdje djeca mogu učiti o konjima kroz igru i zabavu, a uz to bitan je i rad s roditeljima koji uvelike može pomoći roditeljima djece s invaliditetom.

Cilj programa je  prvenstveno uključivanje osoba s invaliditetom u novu aktivnost, organizirano provođenje slobodnog vremena, socijalizacija, senzibilizacija lokalne zajednice za njihove potrebe i stavljanje naglaska na mogućnosti - kaže predsjednica Hirona.

Svi koji su u mogućnosti pokloniti dio svog vremena Udruzi Hiron, mogu se uključiti u neke od volonterskih poslova prema interesima ili poduprijeti Udrugu financijski. Za više informacija posjetite njihovu internetsku stranicu na adresi hiron-vg.hr ili ih podržite preko Facebook grupe.

hiron2.jpg
Osobama s invaliditetom, fizičkim ili mentalnim, ovakvo druženje pomaže u socijalizaciji i razvoju

ap


Komentari
11.05.2010 - ACIROGAKILEV
Lijepi equus ferus caballus.
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.