09.12.2010

Turopoljski banderij na Vukovarskom adventu u Zagrebu

U organizaciji Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara i pod geslom „Vukovar - ljubav jača i od smrti“, održava se manifestacija Vukovarski Advent u Zagrebu. Prvu svijeću na Adventskom vijencu na Kvaternikovom trgu u Zagrebu, u nazočnosti članova Udruge i građanstva, upalio je župan Vukovarsko – srijemski Božo Galić nakon čega je održan kulturno-umjetnički program kojim se slavonski običaji nastoje približiti građanima Zagreba, doznali smo od tajnice Udruge i braniteljice Vukovara Zorice Gregurić. Dodala je kako će sve četiri nedjelje biti posvećene Vukovaru.

Tako je drugu adventsku svijeću upalio posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, Mladi Jastreb, a nazočan je bio predsjednik Udruge Damir Jašarević Dugi, sa brojnim članovima. Prigodne molitve i blagoslov predvodio je župnik župe sv. Petra apostola iz Zagreba vlč Josip Golubić, uz pjevanje crkvenog zbora „Turopoljke“ iz Odre. Oko adventskog vijenca u počasnoj straži bila je povijesna postrojba „Turopoljski banderij“ na čelu sa županom Franjom pl Kosom, delegacijom POT-a i Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“.

potadvent.jpg

Predsjednica vukovarskog Gradskog vijeća Zdenka Buljan će zapaliti treću svijeću iz lampaša „Betlehemskog svjetla“,koje će donijeti delegacija Saveza izviđača Hrvatske (taj dan tradicionalno dolazi u zagrebačku katedralu iz Beča) , a četvrtu gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara je osnovana zbog promicanja istine o stradanjima branitelja Zagreba i Zagrebačke županije koji su dragovoljno svoju sudbinu vezali sa stradanjima Vukovara kao simbola hrvatskoga otpora u Domovinskom ratu. Vukovar su u rujnu 1991. godine došla braniti 232 zagrebačka branitelja, 80 ih je poginulo (devetorica na Ovčari ), a 14 ih se još uvijek vodi nestalima.

Ivan Nađ


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati