12.03.2011

Turopoljska kobasijada

Turopoljska kobasijada, ove godine šesta po redu, ponovno je okupila domaće proizvođače kobasa iz turopoljskog kraja.

Komisija za ocjenjivanje kobasa u sastavu ugostitelja, mesara, kao i veterinarskog inspektora, imala je težak zadatak između 28 prijavljenih uzoraka ocijeniti okus, miris, boju i prerez odnosno izgled i opći dojam domaćih kobasa, te proglasiti najbolju domaću kobasu.

Kombinacija navedenoga najbolja je ove godine ocijenjena u kobasama Zlatka Jurmanovića, drugo mjesto odnio je Tomo Hačić dok je treći bio Ivan Opetuk. Da je konkurencija bila jaka, a nijanse odlučivale, pokazuje i razlika od tek 4 boda između prvog i trećeg mjesta. Pobjednik kaže kako je u pripremi potrebno strpljenja, truda i volje, a tajnih sastojaka nema.

- Nema prevelike tajne, mora biti starija svinja barem 3-4 godine, hranjena domaćom hranom i normalno začini koji se dodaju od češnjaka i svega ostaloga u smjesu - rekao nam je Zlatko Jurmanović, pobjednik 6. Turopoljske kobasijade.

potkobasijada2.jpg

Za vrijeme ocjenjivanja uzoraka održalo se i stručno predavanje na temu izrade kobasa. Prof. dr.sc. Bela Njari s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu uputio je okupljene u nekoliko postupaka kako doći do što boljeg konačnog proizvoda. Kako pripremiti meso, kako ga obraditi i skladištiti i druge tajne pozorno su slušali amateri proizvođači ovog suhomesnatog proizvoda. Kobasičari su iskoristili priliku te nakon predavanje profesoru Njari postavljali pitanja kako pravilno pripremati kobase.

Uz Vinogradarski bend koji je zapjevao domaće turopoljske pjesme, nekoliko kajkavskih pjesama Stjepana Čunčića i Stjepana Viteza, i domaću kapljicu druženje se nastavilo u ugodnoj atmosferi.

potkobasijada1.jpg

Ovom manifestacijom Plemenita opčina turopoljska njeguje tradiciju izradu domaćih kobasa iz ekološkog uzgoja koja je ukorijenjena u turopoljski kraj. Uz to, kao ovlašteni uzgajivač autohtone hrvatske pasmine - Turopoljske svinje, želi od ove kvalitetne pasmine brandirati proizvode s kojima je želja uskoro izaći na tržište.

- Nakon rješavanja svih bolesti koje su nas pratile nastojimo i od turopoljske svinje napraviti kobasu, ali nam je i cilj da turopoljski lug bude u našem vlasništvu, u njemu da pase turopoljska svinja i da napravimo brand od turopoljske svinje kroz kobase, šunku i druge proizvode - rekao nam je Franjo pl. Kos, župan turopoljski.Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati