14.11.2010

Toplo srce

Udruga «Toplo srce» je udruga udomitelja djece i starijih osoba. To je neprofitna organizacija u kojoj svi članovi rade volonterski, a rad se financira iz članarina udruge i donacijama. Osnovana je krajem 2007. godine na inicijativu nekoliko udomitelja i uz pomoć stručnih djelatnika Centra za socijalnu skrb.

Osnovni cilj je povezivanje udomitelja i njihovih štićenika, međusobna pomoć, razmjena iskustava, bolja suradnja sa CZSS-om i MZSS-om (Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi) kao i sa nadležnim institucijama, organizacija druženja udomitelja i štićenika, upoznavanje javnosti sa pojmom i potrebama udomiteljstva, educiranje udomitelja za povećanje kvalitete udomiteljstva...

Osim toga Udruga sudjeluje na seminarima, radionicama i edukacijama koje su u organizaciji drugih udomiteljskih udruga u Republici Hrvatskoj, između ostalog sudjeluje i na seminarima UNICEF-a i MZSS-a.

-Sa ostalim udomiteljskim udrugama sudjelujemo u prijedlozima za izmjene i poboljšanja zakonske regulative koja utječe na rad i kvalitetu udomiteljstva, a sve u cilju što kvalitetnije skrbi o štićenicima- kaže Helena Brašić, predstavnica udomitelja u Velikoj Gorici.

Prema nepotpunim podacima, koji su u CZSS-u i MZSS-u tajni i nedostupni, na području Grada Velike Gorice postoji 46 udomitelja djece i starijih osoba, najviše sa područja Posavine i Pokuplja, a najmanje u samom gradu. Udruga udomitelja «Toplo srce» trenutno ima 20 članova.

Kako bi netko postao udomitelj mora biti državljanin Republike Hrvatske, nekažnjavan, zdrav psihički i fizički, sa stalnim osobnim prihodima, stabilne obiteljske situacije, adekvatnih stambenih uvjeta i naravno, sa izrazitom željom za bavljenje udomiteljstvom. CZSS provodi postupak za izdavanje dozvole za bavljenje udomiteljstvom te provodi početnu edukaciju za osposobljavanje udomitelja.

Udomiteljstvo je nužno potrebno kao oblik zbrinjavanja izvan institucija za djecu i starije osobe koje su izvan vlastite obitelji, zato što udomiteljska obitelj može odgovarajuće i kvalitetno zamijeniti biološku obitelj.

autor: Ana Peternac / vgdanas.hr


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.