11.12.2010

Tik-Tak... Tik-Tak...

Godinu u kojoj slavi svojih 50 godina rada Muzej Turopolja završava izložbom pod nazivom „Tik-Tak...Tik-Tak...“ koja je svečano otvorena sinoć. Da je u tih 50 godina stekao mnogo prijatelja i postao nezaobilazno mjesto goričke kulturne scene pokazao je velik broj posjetitelja na otvorenju izložbe.

Okupljene je pozdravila ravnateljica Margareta Biškupić, a nastanak izložbe koja je predstavila 50 godina rada Muzeja Turopolja objasnila je ovim riječima:

- Ovaj kraj bogat je od arheologije, etnologije, preko kulturne povijesti do likovnih umjetnosti, i nismo htjeli stvoriti izložbu samo iz jedne zbirke, ne bi to bio Muzej Turopolja, pa smo došli do ideje lente vremena - rekla je ravnateljica Biškupić.

muzejtiktak1.jpg
Margareta Biškupić, Ervin Kolarec, Vlado Pavišić i Stjepan Kos na otvaranju izložbe

Sama izložba prezentirana je kao lenta vremena na kojoj su prikazani najznačajniji dokumentirani trenuci nastajanja muzeja i njegove bogate povijesti. Od prvih obilazaka po velikogoričkim selima i sakupljanja starih predmeta, radova na iskopinama, obnove zgrade Muzeja i niza značajnih izložbi koje su sačuvale starine od nestajanja.

Puno uspjeha u daljnjem radu u ime Grada Velike Gorice te sretan 50. rođendan poželio je Muzeju zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

- Naša ravnateljica sa svojim suradnicima radi sjajan posao na očuvanja tradicije i baštine našega Turopolja i samo nastavite tako s radom – rekao je Kolarec poručivši da Grad radi na traženju novoga prostora za arhiviranje muzejske građe.

muzejtiktak3.jpg
Zaslužni za posljednju ovogodišnju izložbu u Muzeju Turopolja

Ravnateljica Margareta Biškupić rekla nam je da je Muzej Turopolja elementarna kulturna ustanova u gradu, da je njegov značaj izuzetno velik te da je to prepoznala i okolina – građani i vodstvo Grada.

- Veliki planovi za iduću godinu smanjeni su sukladno financijskoj situaciji, koju mi razumijemo, ali ono što je važno je da se pronađe prostor za muzejski depo jer Muzej je prerastao kapacitete svoje zgrade – kaže ravnateljica Biškupić.

I s manje financijskih sredstava, kaže, to je moguće napraviti.

– Imamo puno ideja, želja, ali i energije i volje za raditi i proširiti Muzej – zaključuje ravnateljica.

Začeci arhiviranja muzejske građe u Velikoj Gorici kreću još iz starih arhiva Plemenite opčine turopoljske koja je prvi puta prezentirana za vrijeme župana Franje pl. Lučića koji je nakon Prvog svjetskog rata prikazao
malu muzejsku zbirku u tadašnjoj prijestolnici Plemenite općine turopoljske.

muzejhuzjak.jpg
Prva ravnateljica Muzeja Turopolja Višnja Huzjak u razgledavanju izložbe

U vrijeme između dva svjetska rata te naročito poslije pedesetih godina dvadesetog stoljeća krenule su prve akcije sakupljanja građe i inicijativa za okrupnjavanje tih materijala, a već u to vrijeme istaknula se mlada studentica Višnja Huzjak koja je kasnije postala i prva ravnateljica Muzeja. Sam Muzej kao ustanova osnovan je 13.srpnja 1960. godine, a prva zaposlenica bila je upravo Višnja Huzjak koja je narednih 35 godina ostala na čelu Muzeja Turopolja.Komentari
11.12.2010 - lala
Daj si napravi pravi nick, ne kradi od drugih .
11.12.2010 - teh.crtanje
molim vas pogledajte dogradonacelnika kosa gornja slika izgleda kao da je sa druge planete
11.12.2010 - ghostd
nasa gramaticka revizorica lala se opet prihvatila posla :) ije, je, czs u čžš, glagolska vremena.....koja subotnja razonoda
11.12.2010 - jura
bakaaa!! jesam te već zamolio da mi ne komentiraš članke!!!! haloooo!!
11.12.2010 - Izlasci
Cini mi se da je Jura sinoc opet bio u hiperionu na cajkama pa jos nije doso k sebi :-))
11.12.2010 - lala
a vidi gramatičkih pogrešaka...
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura