18.01.2010

Tibetanska knjiga mrtvih


Sutra, u utorak 19. siječnja, u Gradskoj vijećnici u Pučkom otvorenom učilištu biti će održano predavanje pod nazivom Tibetanska knjiga mrtvih.

Bardo Thödol ili Tibetanska knjiga mrtvih jedan je od najstarijih tekstova na tibetanskom jeziku. Potječe iz VIII. stoljeća, a pripisuje se indijskom učitelju yoge i ujedno osnivaču lamaizma, Padmasambhavi.

Ovaj sveti tekst koji se na Tibetu danas čita neposredno pred smrt i tijekom pogrebnog obreda, sadrži upute za nepoznati život nakon fizičke smrti. No, prvotno je služio kao vodič kroz život jer Tibetanci smatraju da čovjek živeći treba naučiti umirati, budući da je smrt samo jedno lice života.

Predavanje uz projekciju pod vodstvom Ane Jončić iz Kulturne udruge Nova akropola započinje u 19 sati, a ulaz je slobodan.Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati