28.09.2010

Sveta dolina Inka

Sveta dolina Inka naziv je zanimljivoga predavanja koje večeras od 18:30 možete poslušati u gradskoj vijećnici Pučkog otvorenog učilišta.

Nedaleko od Cusca, prijestolnice carstva Inka, nalazi se jedna od najplodnijih dolina peruanskih Anda. Proteže se više od stotinu kilometara od mjesta Pisac do Machu Picchua, na prosječnoj nadmorskoj visini od 2800 metara. Dolinom teče rijeka Urubamba koju su Inke smatrali zrcalnom slikom nebeske rijeke Mayu, Mliječnog Puta.

Inkama je ova dolina bila sveta jer im je predstavljala sliku svijeta, odnosno materijalni odraz onoga što su vidjeli na nebu. U njoj se nalazi niz impresivnih sakralnih građevina i opservatorija koji predstavljaju simboličku vezu neba i zemlje. Više o ovoj dolini i njezinom značenju za drevnu civilizaciju možete saznati večeras od Andrije Jončića na besplatnom predavanju.


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati