30.03.2010

Susreti starih kultura


Večeras s početkom u 19 sati u gradskoj vijećnici u Pučkom otvorenom učilištu predavanje na temu Susreti starih kultura: Grčka, Tibet, Indija i Kina održat će Ivančica Krivdić, Kulturna udruga "Nova akropola"

Zašto su Japanci, Kinezi, Tibetanci, Grci putovali sve do indijskih tradicionalnih sveučilišta? S kojim su se znanjima vraćali u svoje domovine? Što su radili Platon u Egiptu, a Pitagora i Herodot u Indiji? Tisućljećima su putnici putovali od krajnjeg Istoka, Kine preko Središnje Azije, Tibeta sve do Europe i Sjeverne Afrike. Koje su bile obostrane posljedice susreta toliko naizgled različitih kultura?

Jedan od najzanimljivijih aspekata istraživanja povijesti čovječanstva je međusobna povezanost i komunikacija predstavnika ponekad vrlo različitih kultura s najudaljenijih krajeva svijeta. Vjekovima su se, ponajprije trgovačkim putovima, razmjenjivali začini, mirisi, dragocjene tkanine i minerali, predmeti široke uporabe, ali i svitci knjiga, razmjenjivala su se znanja, širile ideje i nova kulturna dostignuća u području umjetnosti, znanosti, religijske i filozofske misli.
Komentari
30.03.2010 - ivan
uvijek si mislim kako bih trebao otići na ovak nekaj, ali me lijenost spriječi. Jel netko zna lijek za to?
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati