10.11.2010

Susret velikogoričkih pisaca

Velikogorički književnici i pisci, te ljubitelji knjige, sinoć su se okupili u Područnoj knjižnici Galženica na zajedničkom druženju. Ove godine obilježava se i posebna obljetnica jer ova knjižnica slavi trideset godina svoga rada.

- Nakon 2 mjeseca rada knjižnica je imala 1000 članova što nam govori koliko je ovaj prostor vapio za knjižnicom - kaže voditeljica knjižnice Marija Ivanović.

Knjižnica je osnovana 1980. godine, a iste godine utemeljena je i Biblioteka Albatros o čijim začecima i uspjesima je govorio Božidar Prosenjak.

Albatros je začetnik izdavaštva u V.Gorici, a njegova važnost je što neafirmiranim piscima omogućava tiskanje prve knjige. Prosenjak kaže kako mu najviše zadovoljstvo predstavlja kada dobitnici nagrade dalje stasaju u književnosti i nakladničkoj industriji. - Ostavili smo traga ne samo u našem krugu nego i šire - kaže Prosenjak.

lnjiževnici1.jpg

Posebna gošća druženja bila je i tajnica Društv
a hrvatskih književnika, osnovanog 1900-te godine, Ružica Cindori. Društvo hrvatskih književnika ima vrlo važnu ulogu u hrvatskoj književnosti, a o tome govori da su društvom predsjedavali Tadjanović, Cesarić, Krklec i drugi poznati hrvatski pisci.

Na druženje su bili pozvani i članovi Društva hrvatskih književnika i Društva hrvatskih pisaca iz Velike Gorice. Pozivu se se odazvali Josip Kovačević, Nada Mihoković Kumrić, Miljenko Muršić i Božidar Prosenjak kojima su sinoć uručene počasne članske iskaznice. Još četiri iskaznice čekaju na pisce koji su ispričali svoj nedolazak.

Spisateljica literature za mlade Nada Mihoković Kumrić rekla je: "Svih devet knjiga napisala sam nedaleko odavde, a sve podatke sam upravo ovdje pronalazila."

lnjiževnici2.jpg

Ravnateljica Gradske knjižnice Katja Matković Mikulčić podsjetila je na nedavno predstavljanje knjige albanskog pisca Vasilija Zihtija, a što je prvi prijevod albanske knjige na hrvatski jezik. Projekt suradnje s Albanijom nastavak je nakon prijevoda knjige "Divlji konj" velikokoričkog pisca Božidara Prosenjaka. Priča se odlično nadovezala na pjesmu ansambla Zlatne godine koji početkom slijedeće godine putuje u Tiranu gdje će u katedrali održati Božićni koncert.


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati