01.11.2010

Sunce boje izdaje

Marko Pavišić - Cross iz kolektiva Vivid Ink izbacio je novi album pod nazivom Sunce boje izdaje kojega besplatno možete skinuti ovdje. Album donosi 15 novih pjesama, a njegovo predstavljanje sprema se 20. studenog u Klubu 100. Kako je album nastao i o čemu govori porazgovarali smo s Crossom.

Koje su glavne teme i poruke koje se provlače kroz album?

Teme su raznolike, s time da se gotovo sve stapaju u ideju i poruku koju nosi naslov albuma. Sunce predstavlja nadu koja je svakom čovjeku vodilja, kakvog god tipa bila. Izdaja je oblik kakav nada često poprimi kada joj se približimo i bolje ju upoznamo. Bilo da se radi o vjeri, ljubavi, politici ili nečem drugom, na svaku iskru nade kod nas se javlja sumnja koja nudi 2 krajnja pravca, okrenuti leđa nadi ili krenuti prema njoj. Koji god pravac odaberemo, on može vratiti sumnju u taj naš izbor.


Prvenstveno nada i vodilja u mom životu je vjera u Boga, a svi ostali elementi nade su stvoreni od njega i na njima sam prvenstveno zahvalan svom Stvoritelju. Kao i na prošlom albumu Bez Lica i ovdje se stavlja naglasak na vrijednost individualnosti pojedinca u borbi sa nametanjem mišljenja većine.


O čemu govori najavna pjesma Benganje na krilima anđela?

Dakle kao što sam već naveo nadovezuje se na naslov albuma. Konkretno, ovdje je priča usmjerena na pitanje: Koji su pravi, a koji lažni anđeli? Zemaljski i nebeski, te je jasno stavljen naglasak na one koji su iskreni i vjerni čuvari. Slušači koji barem malo razumiju samu terminologiju i hijerarhiju anđela, prepoznat će koliko je jak pozitivan naboj u ovoj pjesmi.
Koliko si dugo radio na albumu i tko sve je sudjelovao u njegovom stvaranju?

Na albumu sam radio 30 mjeseci, tj. na njemu sam počeo raditi odmah po završetku prošlog albuma Bez Lica. Njegovom stvaranju su pridonijeli najviše njegovi producenti Steeya i Robbie Digital (koji je odradio i završni mix svih pjesama). Što se gostovanja tiče tu su Pollux, Jizzy, članovi kolektiva Vojnici Novog Doba (DiElPi & Mujka), M7 (Marijan Gačić) i drugi.

Kako je došlo do suradnje s Steeyom?

Steeya je već par godina član mog kolektiva Vivid Ink te je suradnja s njim moglo bi se reći, bila logična. Najveća prednost Steeye u odnosu na druge producente je činjenica da on odlično sluša te zatim tu ideju odlično spaja sa svojim talentom. Neke aranžmane za album smo odradili na način da sam ja doslovno sjedio kraj njega i objašnjavao mu kakav ugođaj želim na određenom djelu, a on je to precizno prenio u svoj rad.

Kakva su očekivanja od albuma?

Nisu velika, kao i uvijek, zadržati staru publiku i proširiti se na novu. Ipak prije samog očekivanja je nada da će slušatelji osjetiti moje tekstove te u njima naći i sami odgovore na neke dileme koje imaju. Iz materijala u materijal trudim se tehnički sve više usavršavati, ali ono što imam za reći kroz svoje tekstove uvijek je bilo na prvom mjestu.

cross.jpg
Marko Pavišić - Cross

Hip hop je danas na margini glazbenog stvaralaštva. Koliko se teško predstaviti stvarajući glazbu u tom žanru?

Situacija je teška, ali takva je situacija u gotovo svakom glazbenom izričaju na ovim prostorima koji nešto vrijedi. Čast iznimkama kao što su npr. TBF ili Elemental, ali mnogima nije poznato da su ovi izvođači svoju karijeru počeli graditi prije 15-20 godina, pa sad zamislite koliko je tu znoja proliveno. Inače masa današnjeg stranog i domaćeg hip hopa ima pjesme takve ''umjetničke'' kvalitete da bi ih drage volje posudila Seka Aleksić, rascijepala na dijelove i o od njih napravila 10 cajki.

Može li se onda hip hopom doći do publike?

Danas ni nije toliko bitno kakvu glazbu radiš, važnije je o čemu pričaš. Opće je poznato da se jeftini tekstovi o sexu, novcu i drogi najbolje prodaju. Ja sam uvijek bez ikakvih prepreka pričao o stvarima za koje ljudi govore da im nije mjesto u hip hopu. Svi koji su aktivni u bilo kojem elementu hip hopa, stalno pokušavaju naglasiti kako je hip hop umjetnost, ako je tako, a ja vjerujem da je, treba naglasiti da ona nema granice. Hip hop je izgubio na popularnosti u zadnje vrijeme, ali to nama koji ovo radimo iz ljubavi nije bitno, nama su uvijek bili važniji oni deseci koji stvarno prate i cijene ono što radimo, a ne oni koji nas vrte jer je hip hop trend.


Komentari
18.11.2010 - MARIJA
Pavle cijela ekipa te dolazi podržat,čak i mi babilonke:-) ali onda znaš šta ti je činiti:-)
16.11.2010 - Ja ja
Stoka je u petak a cross u subotu tako na mozemo i na jedno i na drugo
16.11.2010 - cool232
ovaj vikend battle: Stoka vs Cross, Cabana vs Klub 100 :D
06.11.2010 - MARIJA
Pavle ti si naš edvard i nema ti ravnog....čekamo te na šanku......:-)
04.11.2010 - jamesbond
bravo vgdanas !!!dosta je ovih beusa i ostalih debosa od politicara po naslovnicama !!trebate vise pratiti mlade i uspjesne ljude koji se trude i nesto rade!
03.11.2010 - ana
Cross svi se ponosimo tobom! Ti si ponos Gorice!
03.11.2010 - shprehator
ok decko nije nesto al svaka cast za promicanje hip hopa i vga decko je ipak u dnsnjim novinama aalllo
03.11.2010 - lino
cross vidio sam ti njušku danas u večernjaku. svaka čast. to je promocija hip hopa, a ne ovi kaj samo seruckaju
03.11.2010 - dark
mislim ono. crossu je elemental pojam za hip hop. daj me nemoj jebat.
03.11.2010 - Endsieg
bravo Cross! @dark puši jaja :)
02.11.2010 - glow
a di dark možemo vidjet kak ti to radiš
02.11.2010 - dark
cross je običan pozer. neme veze sa beatom.
02.11.2010 - on
svaka cast cross ko sve gostuje 20 u stotki s tobom
02.11.2010 - bozga
bravo Cross samo šibaj!
01.11.2010 - Brajko
Pozdravlja samo naprijed !!!
01.11.2010 - ...
bravo!! samo naprijed! :)
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Nightlife