20.08.2010

Što su Goričani čitali ovoga ljeta

Zavirili smo u glavnu Gradsku knjižnicu Velike Gorice, a i onu područnu na Galženici, da vidimo koji su to naslovi bili među najčitanijima u proteklih mjesec dana. Izdvajamo 5 najčitanijih knjiga u tom vremenu.

1. Kristina, Lavransova kći - Sigrid Undset
Remek-djelo norveške književnice predstavlja veliku romanesknu srednjovjekovnu sagu u tri sveska za koje je autorica dobila i Nobelovu nagradu za književnost. Središnja pripovjedna linija dočarava život žene u katoličkoj Norveškoj u 13. i 14. stoljeću. Oslikavši vrsnim književnim umijećem svu psihološku dubinu svojih likova te zorno predočivši okolnosti onodobnog života, ona je stvorila djelo koje i danas može biti aktualno.

2. Tiho plače snažno srce - Patricia Alge
Škotska, 12. stoljeće. Nepoznati razbojnici napali su i zauzeli dvorac lorda od Canterburyja. Njegova kćer, Lady Elena, prisiljena je pomoć zatražiti od vojskovođe McFista, kojeg zbog okrutnosti nazivaju i Demon. McFist zbog financijskih razloga prihvaća njezin poziv u pomoć, ali pod jednim uvjetom: Elena mu mora služiti kao štitonoša, prerušena u muškarca. No, njihov će se odnos razviti u potpuno drugačijem smjeru... Prvi ljubavno-povijesni roman mlade njemačke autorice.

3. Ana Karenjina -
Lev Nikolaevič Tolstoj
Iako je jedna od najvećih ljubavnih priča u svjetskoj književnosti, Ana Karenjina nije samo roman o avanturi. Budući da se duboko bavio moralnim pitanjima, Tolstoj je uvijek bio zaokupljen posljedicama koje su u svim vremenima značajne za čovječanstv

4. Zaljubljeni i zaluđeni - Susan Andersen,
J. D. Carver dobiva neočekivano nasljedstvo od svoje posvojiteljice Edwine Lawrence. Nasljedstvom je u Star Lake Lodgeu u vidu dijela odmorišta. Odmorište vode Sophie i Ben Lawrence i nedodirljiva Drew. Između J. D.-a i Drew iskre počinju frcati od samog početka...

5. Kabulske lastavice
- Yasmina  Khadra
Roman govori o životu Mohsena i njegove prelijepe žene Zunaire nakon dolaska talibana na vlast. Smještajući radnju u apokaliptično okruženje Kabula, ovaj suvremeni alžirski pisac stvara elegičnu priču o ljudima koju pokušavaju sačuvati ljudskost u sredini u kojoj je zadovoljstvo smrtni grijeh.
Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura