08.07.2010

Srednjoškolcima sedam puta manje sredstava

Sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola u Zagrebačkoj županiji bit će drastično smanjeno u idućoj školskoj godini.

Trideset posto troškova prijevoza svojih srednjoškolaca Grad Velika Gorica nastavit će podmirivati kao i do sada, no priljev sredstava iz županijskog fonda koji je u 2009., kad je Županija sufinancirala 50 posto troškova prijevoza učenika iznosio oko 13,8 milijuna kuna, od sada će biti manji gotovo sedam puta!

Skupština Zagrebačke županije na sjednici u utorak je donijela odluku kako će za iduću školsku godinu osigurati 2 milijuna kuna koja će se raspodijeliti gradovima i općinama. Odluku o raspodjeli sredstava donijet će župan Stjepan Kožić, a na prijedlog povjerenstva koje će izraditi kriterije.

– Na taj način Zagrebačka županija nastavit će sufinancirati prijevoz učenika srednjih škola u skladu s proračunskim mogućnostima i gospodarskom situacijom u zemlji. Do sada je čak 46 posto županijskog proračuna išlo u Upravni odjel za prosvjetu – kaže glasnogovornica Zagrebačke županije.

Zagrebačka županija u ovoj je godini do sada subvencionirala učenike srednjih škola koji ostvaruju pravo na doplatak za djecu.

Subvencija prijevoza odobrena je za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2010. Subvencija su iznosile do 100 posto cijene učeničke mjesečne pokazne karte. Mjesečni iznos prijevoza za subvencionirani prijevoz srednjoškolaca u tom periodu bio je otprilike 1,400.000 kuna. Za subvencionirani prijevoz učenika 2008. Županija je prijevoznicima isplatila 15.789.547,08 kuna, a godinu ranije, u 2007. prijevoznicima je isplaćeno 9.954.605,23 kuna.

– Takve stvari ne treba raditi, bez tih subvencija se ne može. Novac se troši u puno manje korisne stvari poput državne mature koja je izuzetno skupa – kaže Luka Marušić iz Savjeta mladih Velike Gorice.

izvor: Večernji list


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati