Novosti Sport Događanja

Svi za Jenkija: Damjan Rudež i Mario Kasun pozvali na Memorijalni međunarodni turnir Silvije Jenkač

16.12.2021. / Damir Žbulj

Bliže se početak prvog izdanja Memorijalnog međunarodnog turnira Silvije Jenkač – Jenki, na kojem će nastupiti mlade košarkaške nade KK Velgor, KK Marsonia, iz Slavonskog Broda, KK Pepi sport iz Mostara, te BC San Pedro iz Malage, koje na turnir iz Španjolske dovodi Jenkijev učenik Davor Matković.

Turnir će se održati u velikogoričkoj Gradskoj sportskoj dvorani, u subotu i nedjelju, 18. i 19. prosinca.

U subotu će prvi na parket od 9.30 sati dječaci KK Velgor i BC San Pedro, slijedi i svečano otvaranje turnira u 11.15 sati, dok će u podne snage odmjeriti KK Marsonia i KK Pepi sport.

Utakmica za treće mjesto igra se u nedjelju od 9.30 sati, finale je na rasporedu od 11.30 sati, dok će u 13 sati biti podjela priznanja, medalja, trofeja i nagrada.
 
"Odat ćemo počast jednom od najboljih, ali i ne toliko eksponiranih hrvatskih košarkaških trenera i učitelja. Silvije Jenkač - Jenki i Hani Istanbuli osnovali su KK Velgor 2017. godine, a klub je postao prepoznatljiv po radu s mlađim kategorijama na području Velike Gorice i okolice. Velgor okuplja 100-tinjak djevojčica i dječaka u selekcijama od U-9 pa do U-19 kategorije."

Pozivnice za turnir uputili su i bivši proslavljeni hrvatski košarkaši i NBA igrači, Damjan Rudež i Mario Kasun, koji su stasali pod trenerskom palicom Silvija Jenkača.

Jenki je s trenerskim radom započeo još 1977. godine, a nije se zaustavljao sve do tog 10. siječnja 2020., kad je prerano preminuo.

"Jenki je bio najbitnija figura za moj košarkaški razvoj, pogotovo kroz mlađe dobne kategorije," naglasio je između ostalog Rudež, bivši hrvatski  reprezentativac i igrač Zrinjevca, Splita, Cedevite, Cibone, španjolske Zaragoze, Indiana Pacersa, Minnesota Timberwolvesa, Orlando Magica...

Nedavno je objavio kraj svoje profesionalne igračke karijere.

"Želim da ovim turnirom proslavimo ovog legendarnog čovjeka, još boljeg trenera. Nadam se da se vidimo i da ćete uživati u ovoj prekrasnoj igri," dodao je Kasun, koji je u svojoj karijeri nosio dres Gorice, ali i Orlando Magica., Barcelone, Efes Pilsena, euroligaškog Zagreba...

"U svojoj bogatoj karijeri uvijek je nalazio načina i snagu da pokreće nove, obnavlja stare klubove ali nikad nije prestao biti učitelj, trener i prijatelj. Mnogo je klubova i košarkaša koje je dotaknuo svojim znanjem no svakako velikogorička košarka (pod svim imenima Radnik, Media, Gorica) te košarkaši iz Maksimira, Zrinjevca i Cedevite najviše su naučili upravo od Jenkija. Brojni igrači s kojima je radio ostvarili su zavidne karijere, te nastupali na Olimpijskim igrama, Svjetskim i Europskim prvenstvima te igrali Euroligu i NBA ligu. Mario Kasun, Robert Troha, Marin Rozić, Damjan Rudež smo su neki od njih..."

"No, jednako je potaknuo i školovao druge trener tijekom svoje karijere, a među njima su i Tomislav Mijatović, Goran Patekar, Goran Bjedov, Davor Matković, Braslav Turić, Ivan Rudež, Hani Istanbuli..."

Podijeli