Novosti Sport Događanja

Sara Habijančić u Beogradu pokazala kako se može ravnopravno boriti s najboljima na svijetu: Velika čast i iskustvo, poticaj za daljnji rad!

19.04.2024. / Damir Žbulj

Sportska dvorana Ranko Žeravica u Beogradu bila je domaćin prestižnog G2 taekwondo turnira pod nazivom Galeb Belgrade Trophy – Serbia open, na kojem je sudjelovalo više od 1200 natjecateljica i natjecatelja iz preko 50 svjetskih država.

"S obzirom na to kako turnir ima oznaku G2, a seniorsko prvenstvo Europe je vrlo blizu, svi vrhunski natjecatelji su došli probati osvojiti što više bodova kako bi se bolje pozicionirali na rang listama te zauzeli bolje pozicije u ždrijebu za Europsko prvenstvo. Koliko je turnir bio iznimno jak govori i činjenica da je na ovom turniru nastupilo 25 sportašica i sportaša koji će nastupiti na olimpijskim igrama u Parizu ovo ljeto," pojasnio je čelnik i trener TKD Velika Gorica Igor Matić pa se osvrnuo na rezultate goričkog kluba:

"Mi smo na turniru nastupili s naše tri juniorke, Lanom Horvat, Lanom Gavrilov i Katarinom Bačurin, dok je u prestižnom seniorskom turniru nastupila naša seniorka Sara Habijančić u kategoriji do 57 kilograma. Prvog dana turnira nastupile su naše juniorke i odradila kvalitetno svoje borbe. Nažalost nisu uspjele doći do medalje te su sve tri zauzela deveto mjesto."

"Ovo je veliko iskustvo za naše sportašice te veliki poticaj za daljnji rad koji sigurno neće izostati."

U seniorskoj kategoriji do 57 kilograma bilo je prijavljeno 30 natjecateljica, a Sara je bila deveta nositeljica te je bila slobodna u prvom kolu.

U drugom kolu borila s s predstavnicom Rumunjske, osmom nositeljicom, koju je pobijedila 2:0 u rundama (3:1, 6:2), uz odličan i kvalitetan nastup.

U četvrtfinalu ju je čekala prva nositeljica i 12 godina starija predstavnica Turske, Kubra Ilgun, brončana s Olimpijskih igara u Tokiju, brončana s posljednjeg Svjetskog prvenstva te još uvijek aktualna prvakinja Europe, s osiguranim plasmanom na Olimpijske igre u Parizu.

"Sari je ovo bila velika čast i prestiž boriti se s vrhunskom i uspješnom sportašicom. Borbu je kvalitetnije otvorila Ilgun te povela 3:0, no, Sara je izjednačila rezultat na 3:3 i to atraktivnim udarcem u glavu! Nažalost, Sara je napravila jednu malu grešku i dobila kazneni bod te je runda završila 4:3 za Turkinju. Druga runda je počela u istom ritmu, Turkinja je povela 2:0, Sara je smanjila na 2:1, a onda se dogodio trenutak koji je na kraju odlučio borbu..."

"Sara je odličnom akcijom ponovno pogodila protivnicu u glavu, na semaforu su 'skočili' bodovi i Sara je povela 4:2. Ipak, na našu žalost sudac je procijenio da je Sara koristila nedozvoljenu radnju te joj je zbog toga dao kazneni bod, opomenu i skinuo bodove za udarac u glavu pa je tako rezultat umjesto 4:2 bio 1:3 za Turkinju. Na kraju je tako i završilo, jer je protivnica, s obzirom na to svoje veliko iskustvo, zatvorila borbu do kraja i prošla dalje. Sara je ovom borbom pokazala da se može nositi i s tako velikim protivnicama i nadamo se kako ćemo u budućnosti izlaziti kao pobjednici iz ovako velikih mečeva," istaknuo je Matić.

Na kraju treba napomenuti kako je Turkinja stigla do finala i tamo je izgubila od aktualne svjetske prvakinje.

Sara je osvojila peto mjesto i nove velike bodove za svjetsku rang listu te je sada na diobi 100. mjesta, što je odličan rezultat.

Kao dio goričke ekipe bila je i Sara Prpić, juniorka koja zadnje dvije godine odlazi na turnire s TKD Velika Gorica, a inače je iz Rijeke. Osvojila je izvrsno treće mjesto: "Čestitamo svim curama na prikazanim borbama i hvala im što su i naš klub i naš grad dostojno predstavljali na jednom ovakvom turniru!"

 

 

Podijeli