Novosti Sport Događanja

Sabljak: Možemo malim koracima napraviti velike stvari!

06.10.2018. / Damir Žbulj

Saša Sabljak igračka je legenda turopoljskog nogometa, a ostat će zauvijek zabilježen i kao trener koji je na Gradskom stadionu srušio moćnu Rijeku i natjerao Matjaža Keka na ostavku.

Spletom okolnosti i zbog suspenzije Sergeja Jakirovića dobio je Sabljak priliku voditi ekipu s klupe i to je protiv Rijeke odradio bez greške.

Jakirović mu je 'pomagao' s istočne tribine, 'pretrčao' je možda i više od nekih igrača, pokušavajući svojoj ekipi udijeliti pokoji dodatni savjet...

"Svaka čast dečkima i cijeloj ekipi, koja je od prve do zadnje minute djelovala kao jedno. U fazi obrane i u fazi napada, iako naravno mogli smo u nekim situacijama bolje reagirati," rekao je nakon velikog slavlja Goričana. 

-->> [VIDEO] Fenomenalna Gorica 'skinula skalp' i Rijeci i Keku

"Ovo je velika pobjeda za Goricu, nakon što smo u prošlom kolu doma izgubili od Lokomotive. Nismo mi nakon toga niti izgubili samopouzdanje, ali išli smo potvrditi da možemo malim koracima napraviti velike stvari," dodao je pomoćni trener našeg prvoligaša.

Zanimljiva je bila i početna postava. U prvih 11 nije bilo Nigerijca Oboabone, ali su Jovičić i Čagalj odradili su odličan posao na stoperskom paru. Maloča je u nastavku ušao umjesto Dvornekovića, dok se ključnim pokazao ulazak Lovrića, umjesto Marine.

Pojasnio je Sabljak svoju odluku: "Marina je imao zdravstvene probleme i promijenili smo izmjenu u posljednji trenutak."

"Iznenađenja u nogometu ima, dokle god vjeruješ u sebe, bez obzira na kojoj poziciji igraš i gdje te trener stavi na terenu."

Nije se želio upuštati u procjenu sudačkih odluka: "Teško je bilo vidjeti jesu li bili penali. Pokazat će snimke. Ne bih to nešto posebno komentirao."

Cijela ekipa zaslužila je pohvale: "Stvarno smo djelovali momčadski, pokazali smo karakter, od prvog do posljednjeg igrača na travnjaku. Kahlina nas je ostavio u igri svojim obranama i to je ekipi dalo dodatna krila. U tom trenutku, isto kao i kad smo izjednačili i poveli, pokušali smo ne 'izgorjeti' u toj velikoj želji i volji. Imali su penal, nisu ga zabili, a mi smo ostali pribrani."

"Ovo nam je novo iskustvo! Gubili smo utakmicu, vraćali smo se i na kraju pobijedili. Tri boda ostaju nama."

Gorica je nakon slavlja na Poljudu i u Gradskom vrtu napokon stigla i do velike domaće pobjede, koja će ostati zapamćena po ostavki Matjaža Keka:

"Klub svim ovim pobjedama ulazi u povijest HNL-a. Nikad mi nije drago da neki trener mora dati ostavku. Oni u Rijeci sami znaju najbolje situaciju. Smatram da je Kek jako dobar trener, vidjelo se to po rezultatima posljednjih godina. Jednostavno, dođe do krize i to su oni morali nekako riješiti."

"Čestitao bih Gorici na pobjedi. Iskoristili su naše pogreške i pobjeda je zaslužena. Mi svoje šanse nismo iskoristili. Čuo sam se sad s predsjednikom Miškovićem  i od ovoga trenutka Matjaž Kek više nije trener Rijeke. Zahvaljujem se svima na suradnji, najodgovorniji sam za rezultat i nešto se mora promijeniti," poručio je kratko jedan do najdugovječnijih trenera HNL-a. 

Kek je Rijeku preuzeo u ožujku 2013. godine te je bio jedan od najdugovječnijih trenera HNL-a. Iduće godine osvojio je Kup i Superkup, a 2017. je osvojio i naslov prvaka Hrvatske. Tri puta je Rijeku vodio u grupnoj fazi Europske lige…

 

Podijeli