Novosti Sport Događanja

Počeo Coca-Cola Cup Zagrebačke županije

03.04.2018. / Redakcija

Malonogometni turnir Coca-Cola Cup koji se u sklopu Sportskih igara mladih održava diljem Hrvatske ovog tjedna došao je i u Zagrebačku županiju.

Organizatori su se i ove godine odlučili za odabir četiri grada, to jest četiri centra koji će najbolje obuhvatiti iznimno široko područje Županije kako bi na turniru mogao sudjelovati što veći broj djece. Riječ je o Dugom Selu, Samoboru, Svetom Ivanu Zelini te Velikoj Gorici.

-Nažalost, nemamo financijske kapacitete da možemo pokriti sve gradove, ali smo cijelu stvar odradili tako da u županiji imamo četiri grada koja smo nekako raspodijelili pa tako primjerice Samobor pokriva Zaprešić pa ekipe iz Zaprešića dolaze u Samobor. Samobor pokriva recimo Jasku. Gorica pokriva praktički od Pisarovine do Siska, susjedne županije. Dugo selo pokriva Križ, Zelina i Vrbovec su spojeni i na taj način smo napravili četiri turnira da se obuhvati cijela županija- rekao nam je voditelj Coca-Cola Cupa za Zagrebačku županiju, Boris Konjević.

Dvije dobne kategorije

Nogometno natjecanje unutar Coca-Cola Cupa organizirano je za dvije kategorije dječaka. Prva skupina su osnovnoškolci ,što podrazumijeva 2003. godište i mlađe, a druga srednjoškolci, to jest 2000. godište i mlađi. Prijave su moguće do termina natjecanja u pojedinom gradu na prijava.igremladih.org. ili direktno kod koordinatora natjecanja u školi ili klubu. Ekipu je moguće prijaviti i na sam dan natjecanja na lokaciji turnira.

Otvaranje turnira u Dugom Selu

Coca-Cola Cup svoju turneju na području Zagrebačke započinje u utorak, 3. travnja, u Dugom Selu. Turnir će se igrati na umjetnoj travi Sportskog centra, pokraj srednje škole. Okupljanje ekipa predviđeno je za 9 sati, a na licu mjesta će se utvrditi ukupan broj ekipa nakon čega će se održati javno izvlačenje.

Podsjetimo, igra se mali nogomet s futsal loptom u sustavu 5+1, a svaka ekipa može prijaviti 10 igrača koji će nastupati pod svojim voditeljem.

Sljedeći na rasporedu je grad Sveti Ivan Zelina, gdje će se turnir održati u srijedu 4. travnja. Princip natjecanja je isti, a odvija se na igralištu srednjoškolskog centra odnosno vanjske dvorane čije su korištenje organizatori uspjeli dogovoriti u slučaju lošeg vremena.

Organizatori su nam otkrili da će za svako od tih natjecanja imati neku alternativu što se tiče mjesta odigravanja.

Nakon Zeline, Coca-Cola Cup seli se u Samobor gdje će u četvrtak, 5. travnja, mladi malonogometaši svoje međusobne susrete odigrati na školskom igralištu OŠ Samobor. Okupljanje je također zakazano u 9 sati, nakon čega slijede prijave te ždrijeb.

U petak u Velikoj Gorici

Velika Gorica će Coca-Cola Cup ugostiti u petak, 6. travnja, a turnir će se nakon okupljanja u 9 sati odigrati na vanjskom igralištu OŠ Nikole Hribara.

„Final Eight“

Za finaliste spomenutih turnira koji će se održati idućeg tjedna u lipnju slijedi „Final Eight“. Na njemu će se sveukupno 16 ekipa, 8 mlađih i 8 starijih, boriti za prvo mjesto, a pobjednik i jedne i druge kategorije sa županijske razine ide na državnu razinu.

-U Savudriji gdje se odigrava državna razina imamo 20 ekipa. Kompletna priča je da nema nikakvih troškova. Sve je podmireno. Sponzori sve pokrivaju. Tako primjerice HŽ sponzorira prijevoz, a Podravka sponzorira hranu. Tamo dolazi 20 nogometnih ekipa, košarkaša, atletičara. Dio natjecanja odigrava se u Savudriji, a prije toga se sve to odvijalo u Splitu. Na kraju bi pobjednici išli na međudržavnu razinu gdje sudjeluju najbolji iz Bosne i Hercegovine, Srbije te Makedonije, a koja će se ove godine održati u kolovozu- otkrio nam je Konjević.

Iako mjesto odigravanja „Final Eighta“ još uvijek nije potvrđeno, organizatori kažu da će se vrlo vjerojatno održati na istome mjestu, na Udarniku, odnosno po novome na igralištu NK Kurilovca.

Veliki odaziv ekipa

Prošlogodišnjim odazivom organizatori Kupa za Zagrebačku županiju jako su zadovoljni no ove godine očekuju još veći broj ekipa i sudionika.

-Prošle godine smo imali u prosjeku po gradu oko 150 sudionika. Ali ove godine računamo na preko 200 sudionika u svakom gradu. Nekakav cilj je okupiti oko 1000 djece kroz ta natjecanja u ova četiri grada- rekao je Konjević te dodao da su ekipe koje su bile u Savudriji na završnici jako zadovoljne organizacijom pa vjeruje da se i na taj način pronio dobar glas.

Konjević je još jednom istaknuo da je naša županija problematična jer taj „prsten“ treba pohvatati premda su gradovi dosta raštrkani no također je naglasio da se nada da će u budućnosti biti mogućnosti i sredstava da se turnir poveća na 8 ispostava pa da svaki grad ima svoju razinu i da se onda svi nađu u Velikoj Gorici na završnici finalista.

Opstaju već 21 godinu

Inače, Sportske igre mladih organiziraju se i opstaju od 1996. godine, a danas su najveća sportska amaterska manifestacija za djecu i mlade u Europi. Okupljaju djecu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta i omogućavaju besplatno sudjelovanje u natjecanjima u 10 sportova te su u 21 godinu postojanja okupile više od 1,2 milijuna sudionika.

Igre se organiziraju u tri zemlje u regiji: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i u Srbiji, a samo u prošloj godini natjecalo se više od 160.000 sudionika.

Danas ova manifestacija ima brojne ambasadore među kojima se nalaze i zvučna svjetska imena poput igrača Luke Modrića, Edina Džeke, Nemanje Matića, Davida Beckhama, trenera Jose Mourinha, Svena Gorana Erikssona, Franza Beckenbauera itd.

Podijeli