Novosti Sport Događanja

Oreščanin 'kontrolirao' utakmicu, a Rijeka i Hajduk slave Europu: Treba vidjeti što i kako dalje

22.05.2021. / Damir Žbulj

Pod vodstvom Siniše Oreščanina Gorica nije ispunila svoj ovosezonski cilj i nije dosanjala svoj toliko željeni san o izlasku u Europu! Nije to samo stvar prestiža, značajan je to i financijski udarac na klub, što od premija Uefe za novoosnovanu Konferencijsku ligu, što zbog činjenice da cijena igrača na tržištu poprilično ovisi i o 'europskom izlogu'.

Nakon prvog dijela sezone situacija je izgledala sjajno i bajno, Litavac Valdas Dambrauskas vrhunski je posložio momčad, ugradio u igrače svoje pobjednički mentalitet, turopoljski prvoligaš je igrao atraktivano i napadački, dok je Oreščanin uveo neke nove standarde i principe, ekipa je ostala bez samopouzdanja, a defenzivni i 'kontrolirani' nogomet nije nešto na čemu bi Gorica trebala graditi svoju budućnost.

Razočaravajući završetak sezone kod Rijeke samo je bio kraj 'slobodnog pada', a sudbinu su zapečatili uvjerljivi porazi u dva prethodna kola od Hajduka i Dinama, s ukupno sedam primljenih i bez postignutog pogotka.

Oreščanin kao da je već tada ostao bez volje za borbom u zadnjih 90 minuta.

Dvoboj na Rujevici zaista je mogao otići na bilo koju stranu, ali ključnim se pokazao potez stratega Gorice u 77. minuti, kad je umjesto Dvornekovića na teren poslao Musu Muhameda, odlučio je 'zatvoriti' utakmicu, nadati se kako će završiti neriješeno, ali taj defenzivni pristup pao je u vodu samo dvije minute kasnije...

"Moje impresije su da smo odigrali jako dobru utakmicu, s obzirom na okolnosti. Željeli smo doći na Rujevicu s osiguranim mjestom u Europi, ali nam se to 'pošemerilo'..."

"Krenuli smo lošije, Rijeka je prva zabila, ali nakon toga smo kontrolirali utakmicu, nagradilo nas je s golom, imali smo stativu i mislim da je prvo poluvrijeme bilo onakvo kakvo smo željeli. Poremetile su nas ozljede i rane zamjene koje smo morali napraviti, to nas je 'osakatilo' za kombinacije u drugom poluvremenu," analizirao je trener Gorice još jedan poraz pa dodao:

"U nastavku mislim da smo kontrolirali dvoboj, loptama na Banića smo ih izbacili iz ritma, nisu imali ništa posebno pred našim vratima, osim centaršuteva..."

Oreščanin je u klub stigao nakon iznenadnog odlaska Dambrauskasa u Ludogorec, što je bilo veliko priznanje Litavcu za njegov rad. Novom treneru treba određeno vrijeme da posloži momčad na svoj način, bilo je tu i objektivnih okolnosti, ozljeda ključnih igrača. Ali, ne treba daleko pogledati, niti sto metara do Gradske sportske dvorane. Imao je problema s ozljedama glavnih karika svoje momčadi i trener košarkaša Gorice Josip Sesar pa su oni ipak uspjeli izboriti polufinale doigravanja za naslov prvaka Hrvatske, senzacionalno dobiti Zadar i izboriti 'majstoricu' za ulazak u finale. Ipak, nešto je i do trenera.

"Kako je utakmica išla kraju znali smo i očekivali što će se dogoditi. Napravili su neke izmjene, ubacili napadače i poveli preko polu-centaršuta, iz te neke druge akcije. Mislim da je bio i faul na Baniću prije svega, ali ne želim o tome..."

"Imali smo jako lijepu šansu na kraju i mislim da je sukus naših nesreća ta prilika koju nismo iskoristili. Nije pao gol i nismo osigurali to što smo željeli," poručio je.

Goričani sada mogu na odmor, o Europi ne trebaju razmišljati. Na potezu je sada Uprava, koja treba analizirati je li Oreščanin trener za ostvarenje klupskih ambicija, a nakon toga treba i dodatno posložiti momčad.

Špikić odlazi u Dinamo, Kristijan Lovrić je na izlaznim vratima, čeka se njegov veliki transfer, a sad treba vidjeti i tko je od igrača spreman za dodatni iskorak u turopoljskom prvoligašu.

Neki od njih nemaju potrebnu kvalitetu za ovu razinu nogometa, to se vrlo lako moglo vidjeti ovog proljeća...

"Ovo je sport i život ide dalje. Ne volim kad jedna utakmica odlučuje je li nešto dobro ili nije dobro. Gorica je odigrala jednu jako dobru sezonu, sa svom 'pravicom' trebala je osigurati Europu, nije to ostvareno, ali svi mogu biti ponosni na ovu sezonu, koja je bila povijesna. Ušli smo u polufinale Kupa, borili smo se do kraja s velikim klubovima, koji imaju veće budžete. Čestitam Rijeci, ali to je na kraju bila spretna i sretna pobjeda, mislim da je realno da je završilo neriješeno."

"Vidjet ćemo, treba sjesti i vidjeti što i kako dalje, ne treba sada o tome voditi brigu," zagonetno je zaključio Oreščanin.

Podijeli