Novosti Sport Događanja

Nikola Kos igrao simultanku s Kasparovim, Poletovci dio velikog Croatia Grand Chess Tour spektakla

06.07.2019. / Damir Žbulj

Šahovski klub Polet iz Buševca bio je ovih dana dio velikog Croatia Grand Chess Tour spektakla, jednog od sedam svjetskih najjačih turnira, koji se održao u Novinarskom domu u Zagrebu.

Petnaestoro djece imalo je u Crikvenici čast igrati simultanku protiv šahovske legende Garija Kasparova, a među je bio član Poleta Nikola Kos.

Kasparovu su protivnici bili pobjednici brzopoteznog turnira koji se održao u hotelu Omorika, ali i oni koji su dobili pozivnicu organizatora. Među njima je zbog odličnih rezultat u protekloj godini bio i Nikola.

Bilo je to fantastično iskustvo za mladog i talentiranog šahista Poleta, koji je ipak morao stisnuti ruku i priznati poraz od bivšeg svjetskog prvaka u 26. potezu.

Na poklon je dobio šahovsku ploču i figure na kojoj je odigrao meč s Kasparovim, uz potpis legendarnog velemajstora.

Na dječjem brzopoteznom turniru u hotelu Omorika sudjelovalo je 78 mladih šahistica i šahista, a djeca iz Hrvatske i inozemstva bila su podijeljena u tri dobne kategorije, do deset, do 13 i do 16 godina. Igralo se osam kola a Nikola Kos sa šest osvojenih bodova osvojio odlično četvrto mjesto u konkurenciji do 13 godina. Maja Kos s 3.5 osvojena boda zauzela peto mjesto kod djevojčica do deset godina.

ZLATKO ROŽIĆ SUDIO SIMULTANKU

Brzopotezni turnir, simultanka s Kasparovom, kao i otvorenje šahovske plaže u Crikvenici bili su dio popratnih aktivnosti Croatia Grand Chess Toura.

Velika čast pripala je i Zlatku Rožiću, koji je bio sudac brzopoteznog turnira i simultanke.

Grand Chess Tour 2019 zamišljen je kao niz od sedam svjetskih turnira s kojih će se četvorica najuspješnijih igrača izboriti pravo nastupa na velikom finalu u Londonu krajem ove godine.

Kao popratna manifestacija održan je turnir osnovnoškolaca na otvorenom prostoru ispred Muzeja Mimara. Za Polet su nastupili Dominik Đurašin, Vito Jurić, Gabriel Šoštarić, Jakov Hranj, Marko Grđan, Mihael Matković, Elena Horvačić i Stjepan Horvačić. Igralo se pet kola, a najuspješniji Poletovac bio je Vito Jurić koji je s četiri boda zauzeo odlično sedmo mjesto.

(Foto: Šk Polet Buševec)

Podijeli