Novosti Sport Događanja

Nema nikakvog pritiska, neka pobijedi nogomet!

16.03.2019. / Damir Žbulj

Nešto malo više od 24 sata prije početka velikog spektakla s Dinamom osjeti se posebna atmosfera na Gradskom stadionu. Naravno, prvenstveno je pomama za ulaznicama, jer ipak u naš grad dolazi velikan hrvatskog nogometa, koji je prije dva dana u Lisabonu nesretno ostao bez četvrtfinala Europske lige.

Velika Gorica je tradicionalno tijekom posljednjih desetljeća bila jaka navijačka baza zagrebačkih Plavih, no, sada sve više i više Turopoljaca osjeća pripadnost svojoj Gorici. Zapadna tribina bit će i ovaj put ispunjena do posljednjeg mjesta, a na Istoku se očekuje 500-tinjak Bad Blue Boysa, koji bi trebali ovom derbiju dati poseban štih.

Da, derbiju, jer Goričani su na sjajnoj petoj poziciji s istim brojem bodova kao i Lokomotiva te će se do kraja sezone boriti za mjesto koje vodi u Europu.

Protiv Dinama pritiska nema, jer kako i trener Sergej Jakirović kaže, zagrebački sastav je 'svemirski brod' za sve ostale ekipe u Prvoj HNL. Međutim, postoji odgovornost prema dosadašnjem ostvarenom rezultatu i navijačima kako bi se pružila što kvalitetnija partija i kako bi se iznenadio moćniji suparnik.

U prva dva ovogodišnja okršaja Goričani su bili jako blizu, dva puta su gubili s minimalnih 1:0. Stigao je trenutak da se branitelju naslova, lideru ali i sasvim izglednom budućem prvaku zabije barem prvi ovosezonski pogodak, a možda i otkine koji bod.

Bjelica će u Veliku Goricu doći s potpuno drugačijim početnim sastavom nego što je bio u Lisabonu, međutim, neće biti niti malo opuštanja, ali kraj europskog sna sigurno je barem malo uzdrmao cijelu momčad i mogla bi se otvoriti minimalna šansa za senzaciju.

MORAMO UŽIVATI

Klub je dan uoči dvobojs s Dinamom organizirao neformalno druženje s predsjednikom Črnkom, sportskim direktorom Nikoličiusom, trenerom Jakirovićem i novopečenim U-21 reprezentativcem Marijanom Čabrajom, koji je dobar dio svoje karijere proveo u mlađim kategorijama Dinama.

 Igrao je i za drugu momčad, no, odlučio je kako za njegov razvoj bolji put vodi kroz Veliku Goricu, nego kroz Maksimirsku šumu. Za sada nije pogriješio, prometnuo se u prvu opciju na lijevoj strani momčadi i svojim je igrama dao veliki doprinos pozitivnim rezultatima te je i zasluženo dobio poziv Nenada Gračana na okupljanje uoči prijateljske utakmice u Italiji. Marijan će imati dovoljno vremena i prilike da se nametne izborniku za skorašnje U-21 Europsko prvenstvo, koje se u drugoj polovici lipnja igra u Italiji i San Marinu.

"Gledali smo ih sad u Europi i odigrali su dvije dobre utakmice protiv Benfice. Čeka nas strašno težak protivnik, ali spremni smo. Igrali smo dva puta protiv njih, oba puta je završilo 1:0 za njih, iako je moglo biti i drugačije. Moramo uživati u ovoj utakmici i pokazati sve najbolje što znamo i mislim da će biti sve dobro i da možemo očekivati pozitivan rezultat," najavio je Čabraja.

"Imam puno prijatelja u Dinamo, ali to je meni utakmica kao i svaka druga."

"Drago mi je što sam dobio poziv za ovu utakmicu protiv Italije, ali to mogu zahvaliti Gorici, trenerima i svojim suigračima, jer da nemamo tako dobar rezultat, da ne igramo tako dobro, ne bi bilo niti tog poziva. Sretan sam i dat ću sve od sebe da ga i opravdam," poručio je Marijan, koji je svoju nogometnu karijeru počeo u Jadranu iz Poreča.

"S 12 godina sam stigao u Dinamo, no, vidio sam kako neću baš lako doći do prve momčadi. Gorica me prije početka pozvala i hvala Bogu za sada je sve super!"

Trener Jakirović imat će na raspolaganju sve igrače...

"Mislim da smo spremni. Cijeli tjedan ekipi govorim kako u ovoj utakmici trebamo uživati. Bit će pun stadion, moramo se dobro prezentirati, a daje nam za pravo i posljednja tri rezultata. Ne moram niti govoriti koliko nas teška utakmica čeka, ako Osijeku i Rijeci s 'rezervnom momčadi' zabiješ po tri komada. Znam kako kolega Bjelica razmišlja, njemu su svi prvotimci i očekujem kako će i protiv nas istrčati deset u potpunosti novih igrača, u odnosu na utakmicu s Benficom. To su momci koji su željni dokazivanja, a svi imaju veliku kvalitetu."

MOŽEMO SANJATI EUROPU

Predsjednik Črnko pobrinuo se i za domaće delicije, jer smo imali priliku degustirati suhomesnate proizvode koje je on izradio. Kaže, proizvodnja kobasica mu je 'ispušni ventil' u prosincu, kad završi prvi dio naporne nogometne sezone. Moramo priznati, radi se o vrhunskom proizvodu...

"Naravno, ovo je jedna od utakmica koje sanjate kako imate privilegiju organizirati i biti na stadionu dok vam u goste dolazi Dinamo. Tribine će biti pune, ostalo je još stotinjak ulaznica koje će se do početka utakmice sigurno prodati i definitivno će ovo biti praznik nogometa u Velikoj Gorici. Naša momčad je '200 posto' motivirana za ovu utakmicu i dat će sve od sebe pa neka pobijedi nogomet. Gorica kroz ovakve utakmice sebi podiže letvicu da bude što bolji i organiziraniji klub. U nedjelju ćemo otvoriti novi VIP parking, dobili smo sve uvjete za tri zvjezdice po UEFA standardima i zajedno s Upravom znam što nam još nedostaje za četvrtu zvjezdicu, koliko ima i Maksimir. U budućnosti Gorica s kvalitetnim stručnim stožerom, sportskim dijelom i cijelom momčadi može sanjati Europu," poručio je u ovom neformalnom druženju Črnko.

"U jako smo dobroj poziciji prije ovog dvoboja jer nemamo nikakav pritisak rezultata. Očekivanja od ove sezone nisu bila prevelika, cilj je prvenstveno bio ostanak u Prvoj ligi, a nakon 24 kola moram uputiti pohvale našem treneru, jer je uspio posložiti ekipu da ne igra pod pritiskom, nego da uživa u nogometu. Čeka nas najljepša moguća utakmica, u kojoj nemamo nikakav imperativ. Ako pobijedimo, bit će savršeno. U ugodnoj smo situaciji, nema pritiska od strane predsjednika, Uprave i samo se trudimo biti što bolji iz tjedna u tjedan. Vidjet ćemo što nam budućnost nosi," istaknuo je za kraj Litavac Nikoličius, sportski direktor Gorice.

U nedjelju se uz okršaj Gorice i Dinama na Gradskom stadionu od 15 sati igra i još jedan derbi na Rujevici, od 17.30 Rijeka dočekuje Osijek.

HT Prva liga:

1. Dinamo Zagreb 24 19 4 1 50:13 61
2. Rijeka 24 12 8 4 43:25 44
3. Osijek 24 12 6 6 42:24 42
4. Lokomotiva Zagreb 24 10 8 6 37:22 38
5. HNK Gorica 24 11 5 8 34:28 38
6. Hajduk Split 24 9 10 5 35:28 37
7. Inter Zaprešić 25 7 3 15 27:54 24
8. Slaven Belupo 24 3 13 8 25:34 22
9. Istra 1961 25 4 5 16 22:46 17
10. Rudeš 24 1 4 19 17:58 7

 

 

Podijeli