Novosti Sport Događanja

Marina Drašković i Fuji podržavaju 'Moje pravo na igru i sport'

23.11.2018. / Damir Žbulj

Judo klub osoba s invaliditetom Fuji izuzetno je aktivan u našoj zajednici, a njegov rad prepoznat je i van granica Lijepe naše...

Predsjednica Marina Drašković za svoj je doprinos već zaslužila nagradu Grada Velike Gorice, nagradu Ponos Hrvatske, a Fuji je i jedan od devet pobjedničkih projekata natječaja Europske komisije #BeInclusive EU Sport Award!

Idući tjedan, u utorak 27. studenog, u Bruxellesu će predstaviti svoj projekt, kako bi svima pokazali svoj rad i bili inspiracija drugim organizacijama i pojedincima diljem Europe, kako kroz sport poboljšati integraciju u društvo osoba s invaliditetom.

-->> JKOSI Fuji finalist je za nagradu Europske komisije!

Marina će biti 'angažirana' i nadolazećeg vikenda, kad će sudjelovati na okruglom stolu 'Sport i rekreacija kod djece s teškoćama u razvoju' u sklopu sada već tradicionalnog natjecanja Naše pravo na sport, kojeg organizira Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce, već šestu godinu u nizu.

Cilj okruglog stola je raspraviti o trenutnim mogućnostima djece s teškoćama u razvoju da aktivno sudjeluju u organiziranim sportskim ili rekreativnim sadržajima te kako ravnomjerno razvijati te aktivnosti. Okrugli stol otvoren je za roditelje, stručnjake i sve zainteresirane, a gosti će, osim naše Marine, biti urednica vodiča 'Zagreb za zdravlje mladih' Mirela Šentija Knežević, prof. log. univ. spec. admin. urb., psihologinja Centra Mentalni Trening Maja Vidaković, radni terapeut Mile Butorac, bivša paraolimpijka i osvajačica brojnih svjetskih i europskih medalja, predsjednica plivačkog kluba Natator i dopredsjednica Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ana Sršen te dopredsjednica kluba i voditeljica programa u teniskom klubu Travnjak Ana Marija Dragojević.

'Naše pravo na sport', koje će se održati od 23. do 25. studenog na bazenima Svetice i u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava, daje priliku djeci s teškoćama u razvoju iz cijele Hrvatske natjecati se u raznim dvoranskim sportovima, plivanju i skokovima u vodu.

Ovo sjajna sportska manifestacija za djecu s teškoćama u razvoju provodi se kontinuirano od 2012. godine u sklopu programa 'Moje pravo na igru i sport' i u tom razdoblju u program je uključeno više od 300 djece i njihovih roditelja i skrbnika te preko 350 volontera s odrađenih više od 4000 volonterskih sati.

Cilj natjecanja 'Naše pravo na sport' je, osim druženja i pružanja prilike djeci s teškoćama u razvoju da pokažu svoje sposobnosti, ujedno i potaknuti sve građane da pokušaju razumjeti probleme djece s teškoćama u razvoju, probleme njihovih obitelji i općenito probleme osoba s invaliditetom te da barem nakratko razmisle
o svom odnosu prema njima.

HUMANITARNI KALENDAR

Program su podržali i mnogobrojni hrvatski sportaši koji su u tu svrhu snimili humanitarni kalendar s korisnicima programa. Kalendar je izrađen u suradnji s centrom Mental Training i 12 hrvatskih sportaša među kojima su i Damir Martin (veslanje), paraolimpijci Helena Dretar Karić i Anđela Mužinić (stolni tenis) te Kristijan Vincetić (plivanje), Vedrana Malec (skijaško trčanje), Kristina Tomić (taekwondo), Vito Nikolić (KHL Medveščak), Nika Vojnović (rukometašica RK Lokomotiva), Bruna Milinović i Izabela Krakić (veslanje), Viktor Szabo i Vanja Vujić (sportski ples) i Ana Lenard (karate).

Tako će svi sudionici natjecanja imati priliku osim medalje ponijeti doma i svoj primjerak kalendara.

Natjecanje je podržao i Hrvatski paraolimpijski odbor koji će predstaviti Slalom u kolicima, novi dvoranski sport za djecu s cerebralnom paralizom koji se pokazao kao izvrstan način za povećanje socijalne uključenosti djece, njihovih fizičkih i psiholoških sposobnosti. Slalom je osmišljen za stvaranje umjetnih problema: okreta, promjena smjera, rampe, koji zahtijevaju brzinu, koordinaciju i tehniku.

Zainteresirani se još uvijek mogu pridružiti organizacijskom timu kao volonteri/asistenti u natjecanju te pomoći u provedbi ovog hvalevrijednog natjecanja, a više informacija možete dobiti putem mail adrese info@ti-si-sunce.hr.

Okrugli stol na kojem će sudjelovati i Marina Drašković iz Judo kluba osoba s invaliditetom Fuji će se održati u subotu od 10 sati u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava.

 

Podijeli