Novosti Sport Događanja

Majmunjak II: Odbojka na pijesku u Velikoj Gorici ima novu lokaciju i velike planove

11.08.2019. / Damir Žbulj

Velika Gorica je grad odbojke! Cijela priča zakotrljala se još neumornim angažmanom obitelji Azenić, zlatnim vremenima Azene i sjajnim rezultatima na hrvatskoj odbojkaškoj sceni, a danas u tri ženska i jednom muškom dvoranskom klubu u našem gradu stotine djece bavi se odbojkom, jednim od najpopularnijih i najraširenijih sportova na svijetu.

Veliki doprinos razvoju odbojke u Velikoj Gorici dao je i KOP Tur, društvo za športsku rekreaciju i klub odbojke na pijesku, koji je na popularnom 'Majmunjaku' iza Osnovne škole Eugena Kumičića iz tjedna u tjedan okupljao velik broj zaljubljenika u ovaj sport, kako onih iz našeg grada, tako i iz cijele Hrvatske.

Odbojka na pijesku olimpijski je sport, izuzetno atraktivan za gledatelje, a i iznimno popularan među igračicama i igračima, koji često svaki slobodan trenutak između dvoranskih nastupa koriste za izlazak na užareno pješčano borilište.

Majmunjak je sada na novoj lokaciji, odmah u neposrednoj blizini popularnog Betonca u Cvjetnom naselju i nova dva terena za odbojku na pijesku sigurno će postati pravo velikogoričko središte sporta i rekreacije.

Potvrdio nam je to u zanimljivom razgovoru i Domagoj Sučić, čelnik Športsko rekreativnog saveza Grada Velike Gorice, koji nam je otkrio velike planove nakon što novi tereni uskoro budu u funkciji.

"Cijela velikogorička priča odbojke na pijesku ovim se samo pojačava. Promijenili smo lokaciju, na području bivšeg terena iza Osnovne škole Eugena Kumičića sad se radi okretište za autobuse, parkiralište i uređuje se prometnica, što je bilo i potrebno. Teren se premjestio u Cvjetno naselje, odmah u neposrednoj blizini legendarnog Betonca..."

Vrhunski tereni garantiraju kako će se u Velikoj Gorici moći održati i najprestižnije sportske manifestacije.

"Teren je izvrstan. Prilagođen je za sva natjecanja, ovdje se može organizirati hrvatsko prvenstvo ili bilo kakvo drugo natjecanje odbojke na pijesku," dodao je Sučić.

Pješčani tereni pogodni su i za druge sportove.

"Stupovi za mreže su mobilni i teren se može adaptirati za nogomet na pijesku, dimenzije su prilagođene i rukometu na pijesku. Miha Troha iz teniskog kluba ima ideju kako bi se mogao igrati i tenis na pijesku, s drugačijim reketom i lopticom, ali izuzetno dinamičan i zanimljiv sport..."

Jedan od čelnika KOP Tura je i Aleksandar Ignjatović, a najavio je veliki turnir Gorica Open, kojim će se i službeno i svečano otvoriti tereni u Cvjetnom naselju.

"Turnir koji dolazi je četvrti u nizu Gorica Open. Cijela priča je počela 2016. godine, kad je onaj teren kod Kumičića stavljen u funkciju. Odigrali smo ove godine već ligu 'mješovitih trojki' VG 2019, koja se igrala i prošle godine. Bilo je deset ekipa, a za Goricu Open očekujemo i 20-ak ekipa, pogotovo sada kad imamo dva terena. Može se odigrati puno više utakmica, kroz cijeli vikend."

"Ovaj turnir mora biti najjači do sada," nadovezali su se u jednom glasu i Saša Ribić i Nenad Bilokapić, također važne karike cijele ove velikogoričke priče.

"Zadnji mjesec na 'Majmunjaku' imali smo teren u pogonu više od 140 sati. Stalno se igralo, a sad imamo dva terena i moći ćemo osigurati i više termina."

"Igračice i igrači svih velikogoričkih klubova su igrali Majmunjaku, ali i među njima i najjači hrvatski igrači odbojke na pijesku, poput Filipa Silića. Oni su potvrdili kako je to bio jedan od najljepših i najkvalitetnijih terena odbojke na pijesku u Hrvatskoj, a ovaj će biti još bolji," istaknuo je Aleksandar.

DJECE NEĆE NEDOSTAJATI

Veliki planovi vezani su i uz školu odbojke na pijesku, gdje će mlade nade ovog sporta imati priliku trenirati i naučiti nešto od najboljih u Hrvatskoj.

Jedna od njih je i Velikogoričanka Mila Lukić, koja je u dresu zagrebačke Mladosti osvojila naslov prvakinja Hrvatske.

"Zaključila sam svoju profesionalnu igračku karijeru i sada ću se posvetiti razvoju svog trenerskog poziva i prenošenju odbojkaškog znanja na djecu Velike Gorice."

Već sada je u klubu nekoliko desetaka članova, a novi tereni garantiraju ekspanziju ovog sporta u našem gradu u svim dobnim kategorijama.

"Djeca kad vide teren neće moć odoljeti odbojci na pijesku. Cvjetno se pretvara u centar događanja u Velikoj Gorici, mlade velikogoričke odbojkaške nade iz HOK Gorica i OK Velika Gorica već su trenirale na našem terenu."

"Nismo do sada imali svoju školu odbojke na pijesku, nismo imali uvjete. Grad se sada pobrinuo da imamo dobre uvjete i napravit ćemo dobru školu. Djece sigurno neće nedostajati," naglasio je Sučić.

Cilj je da se u Velikoj Gorici što prije organizira i održi barem jedan turnir prvenstva Hrvatske u odbojci na pijesku, a nakon toga i neka snažnija međunarodna natjecanja, za što će definitivno biti uvjeta.

"Ovaj sport je u Hrvatskoj i dalje tek u nekakvim začecima, po gradovima se organiziraju turniri, a veća i jača konkurencija ide u prilog razvoju ovog atraktivnog sporta."

"Cilj je u potpunosti probuditi Veliku Goricu i 'natjerati' sve na rekreaciju, od baka i deda, roditelja pa do njihove djece. Sve dobne kategorije treba uključiti, to je naš cilj Rekreativnog saveza," poručio je Domagoj pa istaknuo:

"Napravili smo u zadnje četiri godine velik pomak u našem gradu, okupili smo dosta Udruga. Građani jako dobro reagiraju na ove terene i to nam se sviđa. Tko god prođe kaže kako im je drago što se nešto ovakvo napravilo."

"Žao nam je što mi nismo kao klinci imali ovakve uvjete, ali sigurno smo kako ćemo budućim naraštajima ostaviti nešto u nasljeđe i napraviti dobru podlogu za sportski razvoj," smatra Saša Ribić.

Popularni Gorica Open 2019, turnir u 'mješovitim trojkama' zakazan je za 24. i 25 kolovoza. Očekuje se velik broj ekipa, ali i velik broj gledatelja i navijača uz terene, na velikom službenom otvaranju!

"Tereni su sada već pri kraju, čekaju se još samo stupovi za mreže i ograda. Do Velike Gospe sve bi trebalo biti u pogonu, sa svim komunalijama, a nakon toga pripremamo turnir, kojim ćemo odmah i prigodno svečano otvoriti terene. Baš kao što je to bilo i na starom Majmunjaku 2016. godine."

"Na ovom rekreativnom turniru snage će odmjeriti 'mješovite trojke', pripremili smo i bogate nagrade, a kotizacija će biti simboličnih 200 kuna. Očekuje nas sve vrhunska zabava, dobar provod za sve koji nam se priključe, a sigurni smo kako će sve biti kao i prve godine, samo još dodatno 'pojačano'," u dobrom je raspoloženju naglasio Domagoj Sučić pa zaključio za kraj:

"Veliko hvala gradu Velikoj Gorici na novim terenima, na dosadašnjoj suradnji. Napravljen je veliki korak za rekreaciju a sigurni smo kako ćemo nastaviti suradnju i veselimo se narednim projektima koje smo dogovorili. Već četiri godine mijenjamo izgled našeg grada na bolje. Bilo bi dobro da nam se jave i svi zainteresirani sponzori, svaka pomoć u ovoj sjajnoj priči nam je od neprocjenjive važnosti, a pozivamo sve ljude, naše sugrađanke i sugrađanine, od najmlađih do najstarijih, da dođu do Majmunjaka u Cvjetnom isprobati nove terene!"

Priču o odbojci na pijesku, kao i brojne druge zanimljive teme, čitajte u posljednjem tiskanom izdanju VG Danas velikogoričkih novina. 

Podijeli