Novosti Sport Događanja

Kome će u Velikoj Gorici zasjati Rabuzinovo sunce?

19.05.2021. / Damir Žbulj

Na velikogoričkom Gradskom stadionu, u srijedu od 20 sati, igra se veliko finale Hrvatskog nogometnog kupa, po prvi puta u povijesti!

Velika je to stvar za turopoljski nogomet, koji će još malo dobiti na zasluženoj promociji, samo je velika šteta što Gorica nije uspjela napraviti taj posljednji korak, a nažalost igrat će se bez navijača na tribinama!

Dinamo je u polufinalu bio bolji od našeg prvoligaša, ali tek nakon produžetaka. Trener Damir Krznar svjestan je kako je Kup specifično natjecanje u kojem ne pobjeđuju uvijek favoriti. Plavi su protiv pulske Istre 1961 apsolutni favoriti, ali u nogometnu su se događala i veća iznenađenja.

Ishod ovog finala mogao bi imati izravnog utjecaja i na Goricu!

Ako Dinamo osvoji ovaj trofej plasman u Europu osigurat će prve četiri ekipe domaćeg prvenstva. U slučaju da Žuto-zeleni prirede senzaciju, u ždrijeb kvalifikacija za UEFA Konferencijsku ligu ulaze samo Osijek i trećeplasirani klub HT Prve lige. Trenutno tu poziciju drži Gorica, ali prije gostovanja na Rujevici ima samo bod prednosti ispred Rijeke i dva više od Hajduka.

"Dvije godine otkako je pokal Rabuzinova sunca napustio naše vitrine, odnosno samo jedan osvojeni trofej Kupa u čak četiri sezone... Nikako nismo zadovoljni s takvim brojkama i evo nam prilike vratiti pehar u naše ruke. Epitet najuspješnije ili jedne od najuspješnijih sezona potvrdit ćemo, dakle, tek ako osvojimo Kup. Sigurno je da ćemo utakmici pristupiti jako ozbiljno i studiozno. I raspored snaga i rotacije u momčadi u završnici prvenstva, nakon što smo matematički osigurali naslov prvaka, prilagodili smo na način da igrači koji su iznijeli najveći teret sezone budu spremni za finale. Vjerujem da su svi doista spremni i jedva čekaju utakmicu jer ovo je borba za trofej," najavio je strateg Dinama.

Dinamo je u tri od četiri međusobna prvenstvena ogleda s Istrom pobijedio s minimalnih 1:0, dok je jednom ipak bilo uvjerljivih 5:0.

"Obje utakmice u Puli kao i jedna u Zagrebu bile su neizvjesne i teške za nas. I ta zadnja zagrebačka utakmica u kojoj smo pobijedili s 1:0 bit će nam poučak u smislu mobilizacije i pripreme kako igrači ne bi pomislili da ih čeka lagan posao. Očekuje nas rovovska, teška borba. Istra 1961 je i protiv drugih pokazala čvrsti gard, i protiv Osijeka, Hajduka, Rijeke koju je, naposljetku, svladala u polufinalu Kupa... Pokazala je da zna postaviti igru protiv favorita, a tu konkretno mislim na čvrst blok, na iznimno dobre kontranapade. U špici imaju dvojicu igrača koji su moćni i jaki, a uz to i brzi. Sigurno ćemo morati paziti na taj oblik borbe, spriječiti njihove kontranapade. Neće biti nimalo laka utakmica za nas. Naravno, kvaliteta je na našoj strani, ali to trebamo potvrditi na velikogoričkom terenu, morat ćemo biti iznimno koncentrirani i motivirani."

Puljani se ove srijede bore za trofej u Kupu, a u subotu će u Osijeku u zadnjem ovosezonskom kolu domaćeg prvenstva pokušati sačuvati prvoligaški status...

"Ovo je ipak finale, a tu nitko ne dolazi slučajno. Uostalom, Istra 1961 taj je plasman između ostalog zavrijedila i fenomenalnom partijom protiv Rijeke u polufinalu. U takvim utakmicama sve druge kalkulacije padaju u vodu, tada u drugi plan pada i ono što slijedi kasnije u borbi za ostanak u ligi. Ovo sad je borba za trofej i znam da će pulski igrači ići i preko granica svojih mogućnosti kako bi osvojili pokal," dodao je Krznar.

Dinamo je prije nekoliko dana 'isprobao' travnjak Gradskog stadiona, u uvjerljivoj prvenstvenoj pobjedi nad Goricom: "U nedjeljnoj utakmici u Velikoj Gorici igrali smo u kombiniranom sastavu baš s namjerom da finale Kupa dočekamo svi jednako svježi, jednako odmorni i željni. Ako ništa drugo, osjetili smo teren koji je u Velikoj Gorici doista fantastičan. Moram pohvaliti ljude koji tamo rade na održavanju terena. U zadnje tri godine koliko je Gorica u prvoj ligi nismo vidjeli tako dobar teren kao ove sezone. Čestitam im na tome, a osim toga, i nama odgovara dobar, brz teren," poručio je strateg Dinama u najavi za službenu klupsku stranicu.

 

| TRENING | Danas smo odradili trening u Gorici 👊🏻 Fotogalerija u nastavku! #ForzaIstra

Posted by NK Istra 1961 on Tuesday, May 18, 2021

 

Prijenos finala možete pogledati u programu Hrvatske nogometne televizije.

"Finale Kupa je važna i velika utakmica. Ne samo za klub, nego za grad, regiju i sve. Ovo je prava nagrada za moje dečke, za cijelu sezonu u kojoj su naporno radili. Napravili smo veliki pothvat u polufinalu kada smo pobijedili Rijeku. Zasluženo igramo finale, posve svjesni velike kvalitete našeg suparnika," rekao je trener Istre 1961 Danijel Jumić pa naglasio: "Za Dinamo nemam što dodati. Mi se nadamo pothvatu i velikom iznenađenju. Napravit ćemo sve kako bi bili pravi i što bolji. Pretpostavljam da će Dinamo napasti od prve minute, a mi smo svjesni da se i nas nešto pita u tom susretu. Moramo biti hrabri, odlučni i samo tako možemo anulirati njihove kvalitete."

U dramatičnom posljednjem prvenstvenom kolu, u subotu od 17 sati, Hajduk dočekuje Lokomotivu, Gorica gostuje u Rijeci, Varaždin u Koprivnici, a Istra u osječkom Gradskom vrtu. Jedinu utakmicu bez rezultatske važnosti igraju Dinamo i Šibenik na Maksimiru od 19.30 sati. 

 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Podijeli