Novosti Sport Događanja

Jakirović: Moramo nastaviti ovim putem, pokazati odgovornost prema klubu i navijačima

13.12.2018. / Damir Žbulj

Nogometaši Gorice u petak od 18 sati u Kranjčevićevoj ulici igraju posljednju utakmicu u ovoj povijesnoj godini turopoljskog nogometa. Naš klub je pod vodstvom Ivana Preleca osvojio drugoligaški naslov prvaka, dok je Sergej Jakirović hrabro poveo momčad u prvoligašku avanturu te je s Goricom trenutno na petoj poziciji, što je svakako respektabilan uspjeh cijelog velikogoričkog sporta.

Bez obzira na rezultatski ishod dvoboja kod Lokosa, Goričani mogu biti izuzetno zadovoljni i ponosni na sve što su ostvarili u ovom jesenskom dijelu sezone

"Raspoloženje u ekipi je dobro, nekoliko dana nakon utakmice s Osijekom. Analizirali smo što smo pogriješili i svjesni da su odlučila dva detalja. Dva puta smo 'zaspali', jednom kod jedanaesterca, drugi put kod tog prekida. Nije to na kraju niti bitno, jer sam bio zadovoljan kako smo igrali. I protiv Dinama i protiv Osijeka smo doslovno dao posljednje sekunde igrali ravnopravno, što je za mene fantastičan podatak...

"Smatram kako smo izrasli u ozbiljnu ekipu, smatram da sa svježom krvi od dva, tri, četiri igrača, s kojima smo već u razgovorima, možemo ostati na ovoj poziciji ili se čak boriti da nekog i preskočimo na ljestvici," posebno je naglasio Jakirović.

Strateg Gorice vjeruje kako će klub nastaviti u pravom smjeru i nakon zimske pauze...

"Čestitam i predsjedniku Črnku i Upravi kluba, bivšem treneru Prelecu, koji je uveo Goricu u prvu ligu, ali i svima nama koji smo u ovom kratkom razdoblju napravili velike stvari. Svi nas ozbiljno shvaćaju, analiziraju, a to sve nosi dodatnu odgovornost za nastavak sezone, kad se ponovno okupimo 5. siječnja. Moramo nastaviti ovim putem, moramo pokazati odgovornost prema klubu i prema našim navijačima, koji nas prate i koji su se identificirali s nama. Želimo nastaviti u tom smjeru!"

FENOMENALNA GODINA

Prije gostovanja kod Lokomotive Jakirović ima nekoliko problema u sastavljamu početnog sastava.

"Što se tiče konkretnog stanja u momčadi prije dvoboja s Lokomotivom, imamo problema s veznim redom. Marina i Suk odrađuju suspenzije zbog kartona. Već četiri dana 'mozgam' kako i što napraviti, jer to su nama jako bitni igrači. Suk je u posljednjim utakmicama jako dobro igrao, dok je Marina igrač s možda i najviše osvojenih duela u HNL-u. Nadam se da će momci koji će uskočiti na njihovom mjesto dati sve od sebe, barem što se tiče volje i želje. Naravno, godinu želimo završiti pozitivno, željeli smo pobjede i u posljednje tri utakmice. Nije se to ostvarilo, ali kao što sam već rekao, bez obzira na ishod dvoboja s Lokomotivom smatram da je ova godina za HNK Gorica bila fenomenalna."


Iz prethodna tri susreta, u kojima su upisana tri poraza, treba izvući neke pouke. Primljeni golovi iz prekida postali su veliki problem za Goričane.

"Ispostavilo se posljednja tri kola da je to problem, a zadnji takav gol smo primili u trećem kolu protiv Intera. radimo na treninzima sve momente nogometne igre. Puno golova pada nakon prekida, a mislim kako je to stvar koncentracije, volje i odgovornosti. Nadam se da se to neće ponavljati. Puno stvari analiziramo, događa se to i greške su sastavni dio nogometa."

DOBAR ZNAK

U prvom međusobnom ovosezonskom susretu Lokomotiva je na Gradskom stadionu uvjerljivo slavila, no, tada Jakirovića nije, zbog suspenzije, bilo na klupi.

"Revanša će sigurno biti, a razlika će biti u tome što ću ja biti na klupi. Prvi naš međusobni dvoboj sam bio na tribini, toliko sam skakao i mislim kako sam pretrčao barem pet kilometara na toj utakmici. Smatram kako smo jako slične ekipe. Tri mjeseca smo išli uzlaznom putanjom i moralo je doći negdje do zastoja. Nemamo širinu u kadru, kao što imaju neki klubovi u Hrvatskoj. Dođu i kartoni i ozljede, ispadneš iz ritma i onda se teško vratiti. Svi gledaju kako imaš tri poraza u nizu, ali to je stvar nekakve psihologije. Uopće ne razmišljam na taj način. Neki 'kiks' možemo samo uzeti utakmicu protiv Istre, ali po 'zakonu velikih brojeva' i koliko igrača nam je falilo tu utakmicu bilo je jako teško doći do pobjede. Kad pogledamo dvoboje s Osijekom i Dinamom možemo samo biti ponosni. Inače sam trener koji ne slavi poraze, ne zanima me protiv kog igramo, ali kad vidiš kako je momčad reagirala i da te slijedi, za mene je to jako dobar znak. "

Gorici će ponovno pravdu dijeliti sudac Gabrilo iz Splita..

"Izgleda da nam Gabrilo voli suditi i da se s nama lijepo osjeća. Imam jako dobro mišljenje o svim našima sucima, ne mislim kako netko želi nešto namjerno raditi. Mislim da je jako dobar sudac i da će utakmicu voditi kako treba. Na nama je da pokažemo što znamo, da damo sve od sebe i onda ćemo vidjeti što će se dogoditi!"

Jakirović se osvrnuo i na najljepše trenutke ove polusezone...

"Hajduk pa Rijeka. Protiv Hajduka smo pokazali kako se možemo izvaditi iz 'crne rupe', kako smo stvarno karakterna ekipa. U dvoboju s Rijekom, nakon svega što se događalo u prvom poluvremenu, smogli smo snage vratiti se i okrenuti utakmicu. Meni je to bio jasan znak kako smo postali prava momčad."

Sezona se nastavlja početkom veljače, gostovanjem na Rujevici. Pripreme počinju već 5. siječnja.

"Mislim kako ćemo boraviti u Istri, u Medulinu, nekih desetak dana prije početka prvenstva, kako bismo se mogli pripremati u normalnim vremenskim uvjetima. Ostatak ćemo provesti u velikoj Gorici, koliko nam bide vrijeme dozvolilo."

VOLIO BIH DA OSTANE, ALI...

Bit će prometno u Velikoj Gorici za vrijeme zimskog prijelaznog roka. Sigurno će u svlačionicu doći nekoliko novi igrača, a vidjet ćemo hoće li 'kapitalci' poput Atiemwena i Zwolinskog ostati do kraja sezone ili će na adresu Gradskog stadiona doći 'ponuda koja se ne može odbiti'

"U razgovoru  sa sportskim direktorom Nikoličiusom zaključili smo kako se želimo pojačati s jednim igračem u svakoj liniji. Želje su jedno, ali realnost je nešto drugo. Puno nam se igrača nudi, preko raznih agencija i menadžera, što je sasvim normalno. Ne želim igrača dovesti reda radi, on mora biti 30 posto bolji od domaćih igrača da bi nam donio određenu kvalitetu."

Bitan faktor je i cijena.  

"Ima dobrih domaćih igrača, ali ima jedan problem što su oni duplo skuplji od stranaca. To je meni stvarno fascinantno i ne mogu si to nikako predočiti, pogotovo kad dolaziš iz niže lige ili 'manjeg' kluba. Meni je to nezamislivo, ali mi je to dobar pokazatelj tko razmišlja samo o novcu."

Nigerijac Atiemwen, popularni Beli, ostvarit će sigurno prije ili kasnije rekordan transfer za HNK Gorica.

"Atiemwen je jedan od najboljih igrača lige i u vidim da ga kapetani i ostali igrači jako cijene. On je sve pokazao na terenu, ima drugih ljudi koji o tome odlučuju. Volio bih da ostane, ali sam svjestan kako klub treba od nečeg živjeti. Mislim kako ćemo ovaj zimski prijelazni rok imati 'slatke brige'. Na ljeto su neki igrači bili skeptični, razmišljali su što ću dolaziti u kub koji će se boriti za opstanak, ali sad smo već poželjni." 

U preostalim susretima posljednjeg ovogodišnjeg kola HT Prve lige u subotu se sastaju Osijek i Inter te Slaven Belupo i Rijeka. U nedjelju se od 15 sati igra veliki derbi Dinama i Hajduka na Maksimiru, dok je Istra 1961 domaćin Rudešu.

HT Prva liga:
1.    Dinamo Zagreb    17    13    3    1    31:9    42
2.    Rijeka    17    9    6    2    31:16    33
3.    Osijek    17    9    4    4    32:18    31    
4.    Lokomotiva Zagreb    17    9    3    5    30:16    30    
5.    Gorica    17    8    2    7    21:20    26    
6.    Hajduk Split    17    5    8    4    27:24    23    
7.    Inter Zaprešić    17    5    2    10    20:35    17
8.    Slaven Belupo    17    2    10    5    19:25    16
9.    Istra 1961    17    3    3    11    19:35    12
10.    Rudeš    17    0    3    14    10:42    3

Podijeli