Novosti Sport Događanja

Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica

26.11.2018. / Vana Pocrnjić

Gimnazija Velika Gorica danas je obilježila Dan borbe protiv nasilja nad ženama u kojem su sudjelovali treneri iz Kluba Krav Maga Velika Gorica koji su pokazali učenicama kako se obraniti ako ikada budu napadnute ili zlostavljane.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama podsjetnik je na potrebu stalnoga osvještavanja problema nasilja nad ženama, suzbijanje i prevenciju nasilničkoga ponašanja u široj društvenoj zajednici. Kao zajednica moramo osuditi i spriječiti nasilje nad ženama i obiteljsko nasilje kao i svaki drugi oblik nasilničkog ponašanja, a žrtvi pružiti podršku i zaštitu.

Krav Maga je sustav samoobrane koji se lako uči i jednostavno izvodi, a svojom jedinstvenom metodologijom pomaže u uočavanju i rješavanju prepreka. Danas su treneri Vanja i Damir iz kluba Krav Maga Velika Gorica pokazali učenicama nekoliko načina samoobrane u raznim situacijama poput onih kada vam muškarac priđe i bude nasilan, kako ga odgurnuti, koje su to glavne točke u koje žena mora udariti kako bi si spasila život. Ključne točke su oči, uši, vrat, pleksus i genitalije.



Profesionalni gorički instruktor Krav Mage, Damir Mirenić, istaknuo je, kako je osim nabrojanih važnih točaka samoobrane, jedna od važnijih stvari je psihička i fizička spremnost:

-Nije lako snaći se u trenutku napada, jer naravno ne očekuješ udarac, ali zato mi na treninzima radimo na to i pripremamo ženu na ono najgore. Bio to napad u noćnom klubu, na ulici, ili nažalost ako je partner zlostavljač. U tim slučajevima žena je ugrožena, i bori se za vlastiti život- kazao je Mirenić i dodao:

Mi unutar Krav Maga centra imamo veliki naglasak na radu sa ženama jer žene su populacija koja trpi to nasilje i koja je ugrožena. Mi ih na edukacijama i treninzima samoobrane pokušavamo naučit da postoji način da se obrane od muškaraca i od fizički jačih napadača. Nama su ovakvi seminari postali uobičajeni, to radimo uvijek, i kad nas neko zove i kad se radi o obilježavanju ovako nekog specifičnog dana, mi se uvijek odazovemo, dođemo i pokažemo ono što znamo i što mislimo da je važno da žene znaju. Izlaza uvijek ima!

Prema podatcima Ministarstva unutarnjih poslova RH, u 2017. godini ubijeno je 18 žena, među njima 12 od strane bliskih muških osoba. U posljednji deset godina u Hrvatskoj je ubijeno gotovo 300 žena u obiteljskom nasilju, svakodnevno se prijavljuje oko 45 slučajeva nasilja u obitelji, godišnje između 11 i 17 tisuća.

Ravnateljica srednje škole Velika Gorica, Brankica Žugaj, pridužila se učenicama u dvorani gdje je naglasila da je ovaj dan jako bitan.

- Htjela bi se zahvaliti našim gostima iz Kluba Krav Maga koji su se odazvali našem pozivu i danas su vam došli pokazati da se žena može izboriti za sebe i da nasilje ne moramo trpiti- kazala je Žugaj.



Crne statistike su neumoljive, svakih 15 minuta jedna je žena zlostavljana, svaka treća doživljava ekonomsko nasilje u partnerskim odnosima, a samo jedna od 15 do 20 žena prijavljuje silovanje. Reagirajmo na nasilje i ne dozvolimo da se nasilje vrši nad djecom, ženama, starijima ili nad starijim i nemoćnim osobama.

Veliku važnost podizanju svijesti o borbi protiv nasilja nad ženama, kao što je i danas bilo vidljivo, pridaje Gimnazija Velika Gorica čiji su učenici o toj tematici govorili i u sklopu projekta Erasumsu + K2, "White Rose", na susretu s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović prije nekoliko mjeseci.

Galerija slika

Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Gimnaziji Velika Gorica

Podijeli