09.12.2009

Snaga mita


U sklopu ciklusa večeri udruge "Nova akropola" jučer je u Pučkom otvorenom učilištu održano predavanje pod nazivom "Skrivena snaga mita" koje je vodio prof. Ivan Tomašić.

Kroz svoje izlaganje prof. Ivan Tomašić kroz osnovnu temu mita dotakao se i pitanja smisla života, sukoba svijesti modernog čovjeka i starih vrijednosti, usporedbi osobina mitskih junaka i današnjih strip i filmskih junaka i drugih društvenih tema.

Kroz dvije poznate mitske priče, mit o Perzeju i mit o Perzefoni, objašnjena je struktura i vrste mitskih priča. Grčka i rimska mitologija najčešće imaju podjelu na priče o postanku svemira i svijeta te priče o herojima. Mitovi o herojima diljem svijeta imaju iste osobine pa je tako heroj najčešće potomak ljudskog i božanskog roditelja koji pri ispunjavanju zadatka prolazi niz avantura u kojima susreće razna mitska bića.

Mitovi nadopunjavaju prazninu koju znanost ne može objasniti, a svoju poruku prenose jednako jasno djetetu i odrasloj osobi - rekao je prof. Tomašić.

Predavanje "Skrivena snaga mita" posljednje je ovogodišnje predavanje kulturne udruge Nova akropola. Slijedeće pod nazivom "Tibetanska knjiga mrtvih" najavljeno je za 19. siječnja 2010.


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati